Nieuws
0

Zonthermische centrale op Sicilië gebruikt gesmolten zout

Rijkert Knoppers

Het Italiaans energieconcern Enel heeft afgelopen week de Archimede zonthermische krachtcentrale van 5 MW op Sicilië in gebruik genomen. Bijzonder is dat de installatie gesmolten zout gebruikt, zowel als werkvloeistof als als opslagmedium.

Bij het plaatsje Priolo Gargallo in de provincie Syracuse (Sicilië) draaien op een veld van ongeveer 30.000 vierkante meter trogspiegels met de zon mee. De parabolische gevormde spiegels concentreren het zonlicht op pijpleidingen, die een totale lengte van 5.400 m hebben. In de leidingen stroomt een vloeistof die dankzij het zonlicht een temperatuur krijgt van 550 graden Celsius. Met de opgewekte warmte is vervolgens een turbine en generator aan te drijven.

 

Bijzonder is, dat in de pijpleidingen geen thermische olie stroomt, maar het ongebruikelijke gesmolten zout. Een deel van het opgewarmde zout – een mengsel van natriumnitraat en kalium – gaat naar een opslagvat. Met de opgeslagen warmte is stoom te maken, zodat de installatie ook na zonsondergang nog elektriciteit kan produceren. Gesmolten zout is dankzij een grote vermogensdichtheid een van de beste opslagmethodes, maar in combinatie met thermische olie als werkvloeistof zou het rendement vanwege het gebruik van warmtewisselaars aanzienlijk lager komen te liggen.

 

Overigens maakte het Amerikaanse Department of Energy onlangs bekend dat het bedrijf eSolar 10,8 miljoen dollar krijgt voor de bouw van een zonnetoren met heliostatische spiegels. Ook deze installatie gaat gesmolten zout toepassen als overdrachtvloeistof en opslagmedium.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×