Nieuws
0

Zwak Europa stimuleert competitie elders

Teake Zuidema

Het Amerikaanse bouwvakblad ENR publiceerde vorige week zijn jaarlijkse lijst met de grootste internationaal opererende ingenieurs- en architectenbureaus.

De tweehonderd bureaus behaalden in 2012 buiten hun land van vestiging samen een omzet van 71,5 miljard dollar; in 2011 bedroeg deze export nog 65,3 miljard. Zo’n 65 % van de bureaus had in 2012 meer omzet dan in 2011.

WorleyParsons had met 4,9 miljard dollar verreweg de grootste omzet. Dit Australische bedrijf groeit razendsnel door zijn expertise in de onconventionele olie- en gaswinning. Dankzij de energiesector was Canada in 2012 met een toename van 43 % de snelst groeiende markt. Door de onrust in Egypte, Libië en Syrië en de financiële problemen in Dubai daalde de omzet in het Midden-Oosten met 3,8 %. De Latijns-Amerikaanse markt groeide daarentegen met 17,8 %. De VS importeerde 9,8 % meer ingenieursdiensten dan in 2011.

Door de economische stagnatie steeg de omzet van internationale bedrijven in Europa met slechts 1,6 %. ENR stelt dat de zwakte in Europa de competitie in andere markten – met name Azië, Australië, Canada en Latijns-Amerika – aanwakkert. ENR noemt daarbij Royal HaskoningDHV, dat een deel van zijn Portugese staf overhevelde naar Brazilië, waar het samenwerkt met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Zonder dergelijk lokale connecties is het volgens ENR moeilijk Brazilië binnen te komen.

De vijf Nederlandse bedrijven in de top tweehonderd hadden samen buiten Nederland een omzet van 7,8 miljard dollar (11 % van de totale omzet). Fugro staat met 3,8 miljard dollar op plaats 2, Arcadis met 2,8 miljard dollar op plaats 5. De overige Nederlandse bureaus bezetten plaats 26 (Grontmij, 831 miljoen), 39 (Royal HaskoningDHV, 425 miljoen) en 72 (Tebodin, 169 miljoen). Arcadis is grootste exporteur ter wereld in de markten van water en gevaarlijke afvalstoffen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×