Jan van den Berg
- Van centrum naar rand Brugge
- Tot 30 m onder de grond
Brouwerij De Halve Maan brouwt op een mooi locatie in het centrum van Brugge zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik. ‘We willen hier niet weg’, zegt directeur Xavier Vanneste. ‘Maar voor onze logistiek is het geen gunstige plek. Doordat de afzet sterk groeit, zijn er steeds meer ritten met biertankauto’s nodig naar de bottelarij aan de rand van de stad. Daar willen wij graag vanaf.’
Lees verder onder de foto
De huidige locatie is in logistiek opzicht niet de meest gunstige
De oplossing is een 2,9 km lange een pijpleiding van brouwerij naar bottelarij. Die komt op gemiddeld 4 m diepte, maar zal op sommige plaatsen op 30 m liggen. De aanleg begint in februari. Ergens in de zomer moet de pijpleiding operationeel worden. Het heeft Vanneste en zijn medewerkers ruim drie jaar gekost om de technische en juridische aspecten goed uit te zoeken. Dat is begrijpelijk, want een soortgelijk project is niet eerder uitgevoerd.
‘We hebben met de universiteit van Leuven en de aannemer gezocht naar het beste materiaal voor de leidingen. Dat bleek polyethyleen (PE) te zijn. Dit heeft geen invloed op de smaak van het bier. Omgekeerd tast het bier PE niet aan. De leidingen hebben een levensduur van 80 tot 100 jaar.’
Met een gestuurde boring onder de straten van Brugge wordt een 35 cm brede mantelbuis aangelegd. Hierin komen vier leidingen. Deze worden afwisselend gebruikt om bier te verpompen en om gereinigd te worden. Aan beide uiteinden van de pijpleiding staat een pomp. Via koppelborden wordt bepaald door welke leiding bier stroomt en door welke reinigingsvloeistof. De capaciteit van de pijpleiding is zo groot, dat de bierproductie drie tot vier keer zo groot kan worden als in 2015.
De investering in de pijpleiding inclusief de automatisering en aansturing van het systeem, de reinigingsinstallatie en de buffertanks voor bier en reinigingsvloeistof bedraagt € 4 miljoen. Ruim drie ton is opgehaald met crowdfunding. De investeerders krijgen hun rendement niet uitgekeerd in geld, maar in bier.