Nieuws
0

3,2-gigapixelcamera voor telescoop

Mischa Brendel

  • Tienjarig project
  • 200 PB aan data

Het Amerikaanse Department of Energy heeft groen licht gegeven voor de bouw van een 3,2-gigapixelcamera voor de Large Synoptic Survey Telescope (LSST). De camera, een integraal onderdeel van de telescoop die drie lenzen en drie spiegels telt, wordt ongeveer zo groot als een kleine auto en weegt bijna 2.800 kg.

De LSST moet vanaf 2022 elke paar nachten de volledige hemel op het zuidelijk halfrond fotograferen vanuit Chili om zo de Melkweg verder in kaart te brengen, kleinere objecten in ons zonnestelsel waar te nemen en aanwijzingen voor het bestaan van donkere energie en donkere materie detecteren. Hiertoe krijgt de 3,2-gigapixelcamera, die circa 1,65 bij 3 m meet, een speciaal lenzenfiltersysteem. Dankzij dit systeem kan de telescoop lichtgolflengtes variërend van nabij-ultraviolet tot nabij-infrarood waarnemen.

De telescoop is bovendien zo gevoelig dat hij bronnen kan zien die tien miljoen keer zwakker zijn dan het menselijk oog waar kan nemen. De brede kijkhoek en de mogelijkheid van de telescoop om snel te draaien, maken de LSST uniek in zijn soort. Deze eigenschappen zijn ook de reden dat het niet mogelijk was om een reeds bestaande telescoop te upgraden.

De LSST zal gedurende tien jaar foto’s in zo’n hoge resolutie maken dat er om één foto in volledige resolutie te zien, circa 1.500 hd-schermen nodig zouden zijn. Elke nacht maakt de telescoop circa achthonderd van zulke panoramafoto’s. In totaal brengt de telescoop circa 37 miljard sterren en melkwegen in kaart in de vorm van zo’n 200 PB (petabyte) aan data.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×