Benno Boeters
Maar liefst drie ministers trokken afgelopen maandag naar het Kennemer College in Heemskerk om een ‘nieuw offensief’ af te kondigen. Nederland stevent af op een tekort in 2016 van 170.000 technische vakmensen en Maxime Verhagen (EL&I), Marja van Bijsterveldt (OCW) en Henk Kamp (SZW) willen dat daar iets aan gedaan wordt. Zij leggen de bal bij de regio’s, de scholen en de topsectoren.
Om in vier jaar het voorspelde gebrek substantieel te verminderen zal niet meevallen. Als iets duidelijk is na alle ‘Kies Exact’-campagnes uit vorige decennia is dat effectieve maatregelen beginnen op de lagere school en zich dus pas tien jaar later uitbetalen.
Het Platform Bèta Techniek heeft een succesvolle rol gespeeld om de instroom richting hoger technisch onderwijs met vijftien procent te vergroten. Om dat nu voor het vmbo en mbo voor elkaar te krijgen, is een veel grotere inspanning nodig.
Bedrijven en brancheorganisaties hameren er al jaren op: de uitstroom uit de technische beroepen is veel groter dan de uitstroom van het technisch onderwijs. Ook alle negen topsectoren die de kenniseconomie moeten oppeppen, roepen op topvolume dat, willen ze daar in slagen, er veel meer bèta-techniekmensen nodig zijn.
Stap één in het kabinetsplan: voorlichting in 3500 lagere schoolklassen. ‘We gaan kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici’, aldus minister Van Bijsterveldt. Daarvoor was al 18,7 miljoen euro beschikbaar.
Vitaliteitspakket
De ‘Technologieroute’ moet zorgen voor een betere doorstroming van vmbo, mbo naar hbo. En de arbeidsmarktrelevantie is terug op de agenda, dus minder zelfontplooiing en pretvakken (‘urban dance’) en meer accent op werkgelegenheid (lastechniek).
Een ‘vitaliteitspakket’ dient te bevorderen dat huidige technici voor de sector behouden blijven en ‘sociale innovatie’ moet bijdragen aan een cultuuromslag richting ‘gezond, vitaal en productief werken’. En er is geld beschikbaar voor onderwijsinstellingen en bedrijven die ‘innovatieve ideeën’ hebben voor het technisch onderwijs.
Minister Verhagen (‘de economie kan niet zonder goed geschoolde vakkrachten’) roept de topsectoren op om te komen met een Masterplan Bèta en Technologie.