Nieuws
0

's Nachts in Thialf zoeken naar de ideale schaatsslag

Indra Waardenburg

Schaatsbaan Thialf in Heerenveen wordt niet alleen overdag goed bezocht.

Afgelopen maand was Eline van der Kruk, promovenda aan de TU Delft, samen met acht topschaatsers vier nachten op een rij op zoek naar de ideale schaatsslag.

Van der Kruk studeerde eind 2013 af met een driedimensionaal, biomechanisch, dynamisch model dat de optimale schaatsprestaties simuleert (zie TW 41, 2013). ‘Door specifieke kenmerken zoals lichaamsbouw, lengte en gewicht in te voeren denken we uiteindelijk voor elke individuele schaatser te kunnen voorspellen welk effect kleine veranderingen in bijvoorbeeld houding hebben op de schaatsprestatie. Sinds mijn afstuderen was het nog niet gelukt om dit systeem met behulp van nauwkeurige 3d-positiemetingen te valideren’, vertelt de promovenda.

In samenwerking met het Zweedse bedrijf Qualisys hing de onderzoekster twintig camera’s langs en boven het ijs op een baanstuk van 50 m lang, 4 m breed en 2 m hoog. Het is voor het eerst dat zulke nauwkeurige metingen gedaan worden op zo’n lang baanstuk. Eerdere metingen gingen over zo’n 16 m ijs.

Op het pak van de schaatsers plakte Van der Kruk tweeëntwintig lichtreflecterende bolletjes. De twintig camera’s vingen deze reflectie op en reconstrueerden hiermee het silhouet van de schaatser. Tegelijkertijd verzamelde de Delftse meetschaats informatie over de kracht en de oriëntatie van de schaats. Van der Kruk: ‘De huidige meetschaats levert de meest nauwkeurige krachtdata op. Helaas kan nog niet elke schaatser even goed met de zwaardere meetschaats overweg. Daarom hebben we ook het gebruik van zooltjes met druksensoren onderzocht. Of we deze nauwkeurig genoeg krijgen moet uit dit onderzoek blijken.’

De promovenda is tevreden over de nachtelijke metingen: ‘Met de nieuwe informatie kunnen we het model en de meetschaats verder verbeteren. Wellicht worden deze in de toekomst ingezet bij trainingen in aanloop op de Olympische Winterspelen.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×