Nieuws
0

'Wereldwatervallei' presenteert zich

Benno Boeters

De Nederlandse watersector loopt zich warm voor 2012. Dan presenteren bedrijven en instellingen hun kennis omtrent water aan de wereld, tijdens Blue 2012.

Op 1 februari werden deelnemers bijgepraat over de voortgang; DHV in Amersfoort was de gastheer.

 

Het initiatief voor dit waterfestival – dat duurt van april tot juni en plaatsvindt op verschillende locaties – is ontstaan onder de naam Dutch Delta Design (DDD 2012). DDD 2012 vertegenwoordigt een heel conglomeraat aan organisaties en bedrijven, zoals de grotere ingenieursbureaus, de kenniscentra die actief zijn in waterbeheer, de waterschappen, de drinkwaterbedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties. Deze krachtenbundeling komt voort uit het Netherlands Water Partnership, het publiek-private bureau waarin overheden, kennisinstituten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken om kennis en kunde in delta- en watertechnologie te presenteren in het buitenland en de export te bevorderen.

 

De doelstellingen van het waterfestival zijn niet gering. ‘Nederland moet zijn positie als wereldwaterleider terugclaimen’ en zijn naam vestigen als ‘watervalley of the world’. Om dat in 2012 mogelijk te maken hebben de organisatoren van DDD 2012 een heel scala aan activiteiten gepland. Zo moet vanaf april volgend jaar zo’n honderdtal studenten uit de gehele wereld aan de slag in ‘The Big Challenge’, waarbij zij drie maanden lang werken aan ontwerpopgaven. Welke uitdagingen of opgaven dat zijn, moet nog nader ingevuld en naar sponsoren wordt nog gezocht. Wel is alvast de kick off geagendeerd; die moet samenvallen met het World Water Forum in Marseille, in maart (ook Frankrijk heeft een wereldwater-happening op de agenda).

 

In het raamwerk dat de organisatoren voor 2012 hebben opgezet is, zijn ook al guided tours naar musea (zoals Neeltje Jans, Zuiderzee Museum, De Cruquius) en markante plekken (de Afsluitdijk) gepland, er staat een hardloopwedstrijd op het programma (Run for Water) en er is een link gelegd met de Floriade in Venlo. Maar voor de inhoudelijke invulling van de presentaties of congressen zijn nu de podia aan zet. ‘De podia vormen de ruggengraat van het festival en geven het festival inhoud’, zo meldt de ‘roadmap’ van DDD 2012.

 

Die podia – verspreid in Nederland – worden gevormd door plaatselijke samenwerkende organisaties die een programma opstellen in de context van DDD2012. Op dit moment zijn er acht: Noord, Oost, Zeeland, Rotterdam, Delft, Den Haag (alle met een waterexpertise centrum) en Eindhoven, Utrecht/Nieuwegein.

 

Ofschoon in dit stadium de inhoudelijke invulling nog niet is uitgewerkt, noemt de roadmap een paar concrete voorbeelden. Zo zou Rotterdam het project samen met Ho Chi Min Stad in Vietnam voor het voetlicht kunnen brengen. De twee havensteden wisselen kennis uit omtrent waterbeheer in de delta, klimaatverandering en drinkwatervoorziening. Of Nederlandse partijen kunnen gezamenlijk het concept van ‘bouwen met de natuur’ bij grote waterbouwkundige werken, zoals de Zandmotor, uitdragen. En de aanpak van ‘ruimte voor de rivier’ zou men kunnen etaleren als oplossing voor bijvoorbeeld de rivier de Yangtze in China (waar Chinese onderzoekers en de Radboud Universiteit Nijmegen al daadwerkelijk mee bezig zijn).

 

Frank Kouwe van DDD 2012 (en van Waterschap De Dommel) overlegt met alle podia over de uitwerking van onderwerpen en ‘wateroplossingen’ die zij voor het voetlicht willen brengen. ‘In april moeten we scherp krijgen wat de verschillende podia aan de wereld gaan presenteren en hoe we dat verder afstemmen. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Niet iedereen is daar even ver mee, maar het gaat lukken’.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×