Nieuws
0

50 % minder water nodig bij doorspoelen toilet dankzij gladde coating

Rijkert Knoppers

‘Haal na het gezeten genot, de borstel door de pot.’ Dit is een van de vele in omloop zijnde WC-spreuken, die benadrukken hoe belangrijk op dit gebied een goede hygiëne is. Goed het toilet doorspoelen, bijvoorbeeld, maar wie zich realiseert dat dit in veel gevallen al gauw 6 l water per keer vereist, zou zuiniger met het kostbare drinkwater om willen gaan.

Dat kan, nu onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit een coating hebben ontwikkeld, die de hoeveelheid benodigde spoelwater kan halveren, zonder dat dit ten koste gaat van de spoelkracht. Het aanbrengen van de coating in de wc-pot gebeurt in twee fases. De eerste coating, die bestaat uit zeer kleine polymere deeltjes, creëert een extreem glad en waterafstotend oppervlak. ‘Als de eerste laag eenmaal droog is, beginnen er moleculen op te groeien, die eruit zien als kleine haren van een mens, maar de diameter is ongeveer een miljoen keer kleiner,’ aldus wetenschappelijk medewerker Jing Wang. Vervolgens zorgt een tweede dunne laag glijmiddel op de nanoscopische moleculen voor een nog gladder oppervlak.

‘Wanneer we die coating op een toilet in het laboratorium aanbrengen en daarop synthetische uitwerpselen laten vallen, glijdt het spul volledig naar beneden, zonder dat er iets blijft plakken,’ verduidelijkt Wang. Uit onderzoek bleek dat het materiaal ook bacteriën afstoot, met name die soorten die besmettelijke ziektes verspreiden. Volgens de onderzoekers kan de coating minstens 500 keer doorspoelen weerstaan, voordat het noodzakelijk is om een nieuwe laag aan te brengen. Een startup bedrijf van de Penn State Universiteit, genaamd spotLESS Materials gaat de Liquid-Entrenched Smooth Surface (LESS) coating op de markt brengen. 

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×