Gerald Schut
Waarom wordt de gaspijplijn Nordstream 2 van Rusland naar Duitsland eigenlijk aangelegd? De bestaande gasverbindingen via Polen en de Oekraïne hebben ruim genoeg capaciteit voor de Europese gasvraag.
Weekblad The Economist was vorige week genadeloos over de pijplijn van € 9,5 miljard: ‘Als een megaproject commercieel zinloos is, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel de financiers zijn dwazen, ofwel ze hebben andere motieven. Aangezien Vladimir Poetin geen dwaas is, moeten we aannemen dat zijn hobby-pijplijn eigenlijk helemaal geen zakelijk project is en dat de dwazen de Europeanen zijn, in het bijzonder de Duitsers.’ Volgens het blad wil Poetin verdeeldheid in Europa zaaien door dan eens de ene leiding dicht te draaien en dan eens de andere. Dat hij in staat is dat soort dingen te doen, heeft hij in de Oekraïne al laten zien.
Dat Europa zich afhankelijker maakt van de grillen van het voormalige tsarendom is extra zorgwekkend nu Rusland zelf juist onafhankelijk probeert te worden van de rest van de wereld. Zo heeft het afgelopen maand een plan gemaakt om als proef het internet bij de grens af te sluiten om zo te controleren of al het belangrijke communicatieverkeer zoals voorgeschreven alleen via Russische servers loopt, bericht tech-site ZDNet. Ook mogen militairen binnenkort geen smartphones meer gebruiken maar alleen kale Nokia’s, meldt de Volkskrant. En terwijl Rusland zich voorbereidt op een echte cyberoorlog, is Nederland bezig om zo snel mogelijk een 5G-netwerk aan te laten leggen, waarbij het Chinese staatsbedrijf Huawei niet wordt uitgesloten.
Vijftien jaar geleden legde Huawei ook het Nederlandse 4G-netwerk aan en daarmee heeft het de Chinese overheid binnengehaald, betreurt een voormalig topambtenaar achteraf in het FD van afgelopen zaterdag. ‘De Chinese economische spionage loopt de spuigaten uit’, waarschuwt een expert van Clingendael. Elk technologisch bedrijf, ASML voorop, wordt aangevallen, maar niemand praat erover. En dan nog hebben veel bedrijven niet eens door wat er allemaal van hun gestolen wordt, zegt Fox-IT. Als wij naar China reizen, zien we daar allerlei vindingen van ons, die we nooit met hun hebben gedeeld, en dan vragen ze ons om te laten zien hoe ze werken, vertelde een onderzoeker me.
Afzien van Huawei voor de aanleg van 5G levert enkele jaren vertraging op, maar voorlopig lijkt 5G nog vooral een oplossing op zoek naar een probleem. Voor slimme prullenbakken en mobiele filmpjes is het niet nodig en zelfrijdende auto’s zijn er nog lang niet, als die er ooit al komen. In de komende jaren zijn er vooral industriële niche-toepassingen, zegt Toon Norp van TNO verderop in dit nummer. Een adempauze is op zijn plaats. Dat China zelf een Great Firewall heeft opgetrokken moet te denken geven. Als je concurrenten niet van jou afhankelijk willen zijn, moet jij misschien ook maar niet van je concurrenten afhankelijk willen zijn.