Nieuws

7 op 10 technici afgelopen jaar benaderd voor nieuwe baan

technici jobs

De zoektocht van technische bedrijven naar vakbekwaam personeel zet onverminderd voort. Het afgelopen jaar zijn maar liefst zeven op de tien technici (68%) benaderd voor een nieuwe baan. Dit blijkt uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, dat onderzoek deed onder ruim 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers naar de stand van zaken in de technische branche.

Technici niet zomaar overstag

Werkgevers lijken echter vaak moeilijkheden te ondervinden. Vier van elke vijf technici (78%) geven aan tevreden te zijn met hun huidige functie. Voor technici die toch overwegen om hun huidige werkgever te verlaten, zijn er verschillende redenen. Op de eerste plaats staat persoonlijke ontwikkeling, wat door 44 procent van hen wordt aangegeven als de belangrijkste drijfveer om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Salaris (36%) en het gebrek aan uitdaging (35%) volgen op de tweede en derde plaats.

Samengevat:

  • 78% geeft aan tevreden te zijn met hun huidige functie
  • Persoonlijke ontwikkeling belangrijkste drijfveer voor nieuwe baan, gevolgd door salaris en het gebrek aan uitdaging.

Weinig gehoor aan ambities

Hoewel het gros van de technici op dit moment niet actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging, betekent dit niet dat technische werkgevers achterover kunnen leunen. Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling hebben werkgevers nog een wereld te winnen, blijkt uit het onderzoek. Slechts 41 procent van de technici geeft aan dat zijn huidige werkgever continu met hem is gesprek is over zijn ambities. HR-beslissers zelf zijn positiever over de mate waarin zij de dialoog aangaan over de toekomstplannen van werknemers. Bijna twee derde (64%) is van mening dat de organisatie dit continu doet. Ook wat betreft het meedenken over de ontwikkelmogelijkheden van personeel zijn HR-beslissers een stuk optimistischer dan technici zelf. Slechts een kleine meerderheid (56%) van de technici vindt dat de organisatie voldoende meedenkt over de ontwikkelmogelijkheden die er zijn, versus 71 procent van de HR-beslissers.

Samengevat:

  • Slechts 41% van werkgevers gaat in gesprek rondom ambities, volgens de technici.
  • HR-beslissers zijn optimistischer en geloven dat ze vaker in gesprek zijn over de toekomstplannen van werknemers (64%)
  • HR-beslissers denken ook vaker dat ze actief meedenken over de ontwikkelingsmogelijkheden van personeel (71%), terwijl slechts 56% van de technici dit zo ervaart.

John Huizing, directeur van ROVC: “Over het algemeen zijn technici erg loyaal aan hun werkgever. Maar bovenal zijn het gemotiveerde, ambitieuze mensen met een passie voor het vak. Dat moeten we koesteren, zeker in tijden van grote arbeidskrapte. Duurzame inzetbaarheid dient dan ook in elke fase van het werkgeverschap centraal te staan: van werven en opleiden tot binden en behouden. Dat kan alleen door voortdurend scherp te stellen welke behoeften technici hebben. Dit is geen eenmalig maar een continu proces. Willen werkgevers hun personeel behouden, dan moeten zij die ontwikkeling stimuleren. Bijvoorbeeld met gerichte opleidingstrajecten die aansluiten bij de doorgroeimogelijkheden en ambities van werknemers. Opleiden vormt hierin een belangrijk strategisch personeelsinstrument, waarmee technici geboeid blijven.”

Onderwerp:
ArbeidsmarktTechniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×