Nieuws
0

Aantal Nederlandse octrooiaanvragen gedaald

Mischa Brendel

Het aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven nam vorig jaar met 2,6 % af. Dit meldt het Europees Octrooibureau (EPO) op basis van zijn meest recente cijfers, de European Patent Index.

Het totaal aantal aanvragen bedroeg vorig jaar 6.954 en daarmee nemen we de vierde plek in tussen de andere 38 lidstaten van het Europees Octrooibureau; wereldwijd staat Nederland op de achtste plek.

De daling komt na twee jaren van groei in het aantal octrooiaanvragen. Hieraan liggen met name enkele grote spelers ten grondslag, die minder octrooien aanvroegen. De grootste daling vond plaats in de sector bio- en medtech, terwijl er in de sector digitale technologie juist meer aanvragen waren.

Het totaal aantal octrooiaanvragen bij het EPO nam echter wel toe en bereikte zelfs een recordaantal van 181.000; 4 % meer ten opzichte van 2018. De VS vroegen de meeste octrooien aan (25 % van het totaal), gevolgd door Duitsland (15 %), Japan (12 %), China (7 %) en Frankrijk (6 %).

Lees verder onder de illustratie


Totaal aantal patentaanvragen bij de EPO van 2015 t/m 2019 (copyright: EPO)

Nederland scoort wel erg hoog als er gekeken wordt naar het aantal octrooiaanvragen per inwoneraantal, wat over het algemeen gezien wordt als de innovatiekracht van een land. Wordt er op deze manier gekeken, dan neemt Nederland met 404 octrooiaanvragen per miljoen inwoners de vierde plek in op de EPO-lijst. De eerste, tweede en derde plek worden in dat geval ingenomen door respectievelijk Zwitserland, Zweden en Denemarken.

Opnieuw was Philips de meest actieve octrooiaanvrager in Nederland, met 1.542 aanvragen. Dat waren er wel 4,6 % minder dan in het jaar ervoor. Signify (voorheen Philips Lightning) toonde juist een sterke groei (14,5 %) en diende 656 octrooiaanvragen in. Airbus sloot met 530 aanvragen (een stijging van 4,1 %) de top 3 af.

De aanvragen in medische technologie daalden in Nederland met 5,6 %, maar dit blijft een van de grootste sectoren qua aanvragen, samen met elektrische machines, apparaten en energie (+9,8 %) en metingen (+7,2 %). De sterkste stijger was chemische technologie (+17,7 %); de sterkste dalers waren biotechnologie (-22,6 %) en levensmiddelen (-15,6 %).

Lees verder onder de illustratie


Per miljoen inwoners scoort Nederland wel heel hoog qua octrooiaanvragen (copyright: EPO)

 

Noord-Brabant voert de ranglijst aan van Europese octrooiaanvragen binnen Nederlandse regio’s, met een aandeel van 54 % (een toename van 4,9 %). De grootste stijgers waren Friesland (+25 %) en Drenthe (+18,2 %). Eindhoven blijft in Nederland de stad met de meeste aanvragen. Met 2.687 octrooiaanvragen laat het de nummer 2, Amsterdam met 473 aanvragen, ver achter zich.

 

Wilt u meer informatie over een van de gespecialiseerde octrooibureaus? Kijk dan op de website van de Orde van Octrooigemachtigden.

 

 

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×