Nieuws
0

Air Products bouwt groene-waterstoftankstation voor vrachtwagens

Mark van der Heijden

Het grootste waterstoftankstation van Nederland zal komend jaar in Rotterdam verrijzen, zegt Air Products. Het bedrijf zal het tankstation exploiteren en de groene waterstof op efficiënte en veilige wijze leveren.

Air Products, Schenk Tanktransport en TNO werken samen in het Clean Hydrogen and Road Transport Project (CH2aRT), waarin waterstofvrachtwagens en een openbaar waterstoftankstation worden ontwikkeld. Het project richt zich op waterstoftoepassing in zwaar wegtransport.

In samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam realiseren de drie partijen een groene-waterstoftankstation voor vrachtwagens – de grootste van Nederland, aldus Air Products. Het tankstation zal in eerste instantie drie emissievrije vrachtwagens van Air Products, Schenk en andere early adopters in het Rotterdamse havengebied van waterstof voorzien.

Het project wordt gemonitord door TNO. De verkregen inzichten worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling en toepassing van waterstof in het zware wegtransport. “TNO heeft jarenlange ervaring met monitoren en analyseren van betrouwbaarheid, onderhoud en verbruik van trucks, onder verschillende omstandigheden”, zegt Martijn Stamm, directeur Market TNO Traffic & Transport. “Naast deze technische analyse kijkt TNO ook naar de acceptatie en tevredenheid van de chauffeurs, en wordt geanalyseerd wat de kansen, belemmeringen en scenario’s voor opschaling in de praktijk zijn.”

Het project draagt ook bij aan de ambities van HyTrucks, een internationaal consortium van verschillende partijen, dat rond 2025 waterstof op grote schaal wil inzetten in het zwaar wegtransport. Tussen Rotterdam, Noordrijn-Westfalen en Antwerpen moeten duizend vrachtwagens op waterstof gaan rijden. Air Product neemt ook deel aan dit consortium.

Air Products is de grootste producent van waterstof ter wereld. “De keuze voor waterstof voor zware bedrijfsvoertuigen, in vergelijking met andere technologieën, maakt snellere tankbeurten, een grotere actieradius van het voertuig en het vervoer van zwaardere ladingen mogelijk”, zegt Kurt Lefevere, vicepresident Benelux, Duitsland en Frankrijk bij Air Products. “De verstrekte subsidie biedt een nog groter momentum om vooruitgang te boeken.”

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×