Nieuws
0

Alles over de Juno-missie

Mischa Brendel

Na een reis van bijna vijf jaar, arriveerde NASA-ruimtesonde Juno vorige week eindelijk bij Jupiter.

Het zal echter nog een paar maanden aan zelfdiagnoses duren voordat de satelliet met daadwerkelijke metingen begint.

In de tussentijd echter, kunnen liefhebbers zich vermaken met de zeer uitgebreide website over de Juno-missie, die boordevol met informatie staat over het ontwikkelteam, de lancering van de satelliet, de instrumenten aan boord, het doel van de missie en nog veel meer.

Met een paar muisklikken krijg je een 3d-model van de Juno-satelliet voorgeschoteld, dat je naar believen kunt draaien. Maar je kunt aan de hand van dit 3d-model ook nog eens uitgebreide informatie opvragen over alle instrumenten aan boord, en over de diverse systemen van de satelliet (communicatie, voorstuwing, enz.).

Een ander deel van de website biedt een overzicht van de Atlas V 551-raket, die Juno de ruimte in bracht. Hier geen 3d-model, maar wederom meer dan genoeg (technische) informatie over het ruimtevaartuig. Die informatie beperkt zich niet tot tekst; foto’s en filmpjes zitten ook in de omvangrijke database.

Ook actief deelnemen aan de Juno-missie kan: via JunoCam uploaden geïnteresseerden foto’s die ze van Jupiter hebben gemaakt, zodat NASA kan bepalen welke delen van de reuzenplaneet nadere bestudering waard zijn. Een leuk detail: een teller onderaan de website laat zien hoeveel tijd er verstreken is sinds Juno bij Jupiter arriveerde.

Onderwerp:
AstronomieRuimtevaart

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×