Nieuws
0

Ameland wil energietransitie leiden

Mischa Brendel

Acht partners hebben in een convenant de ambitie uitgesproken om Ameland tot vijftien jaar voorop te laten lopen in de energietransitie.

Hiertoe willen de partijen (gemeente Ameland, GasTerra, NAM, Hanzehogeschool Groningen, TNO, Liander, Philips Lighting en Eneco) samen met de bedrijven, instellingen en bewoners van het eiland diverse projecten uitwerken, zodat Ameland energieonafhankelijk en CO2-neutraal wordt.

Er lopen al diverse projecten, waaronder het verduurzamen van de straatverlichting, zo vertelt Harold Veldkamp, programmamanager bij Liander: ‘Momenteel wordt de openbare verlichting op het eiland vervangen voor vogelvriendelijke ledverlichting.’ ‘Vogelvriendelijk’ wil zeggen dat de verlichting groen is, een kleur die het bioritme van de vogels niet verstoort.

Andere verduurzamingsprojecten zijn al voltooid. Zo staat er op het eiland een zonnepark met een piekvermogen van 6 MW. Veldkamp: ‘Dat is voldoende om alle 1.600 huishoudens op het eiland van elektriciteit te voorzien.’ Echter is dit niet voldoende om ook industrie, transport en toerisme te voorzien.

Lees verder onder de foto


Openbare led-verlichting is een van de projecten die momenteel al lopen (Copyright: Philips)

Van het vasteland lopen er twee elektriciteitskabels met elk een vermogen van 7,4 MW naar het eiland, waarvan er één dienstdoet; de ander dient als reserveverbinding. Het is niet de bedoeling dat er nieuwe kabels bijkomen, zo vertelt Veldkamp: ‘De projecten moeten leiden tot meer eigen energieproductie op het eiland zelf en door het terugdringen van lokaal energiegebruik. Van 1.150 TJ/jaar naar 900 TJ/jaar.’

De komende anderhalf jaar brengen de convenantleden in kaart welke scenario’s goed uitvoerbaar zijn; daarna gaan ze de scenario’s toetsen bij de Amelanders en hier vervolgens mee aan de slag.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×