Nieuws
0

Amerikaanse ingenieursbureaus in race-to-the-bottom

Teake Zuidema

Niet alleen TW komt met een toplijst van ingenieursbureaus. Het Amerikaanse bouwvakblad ENR publiceert jaarlijks een  waarin de Amerikaanse design firms (ingenieurs- en architectenbureaus) naar jaaromzet zijn gerangschikt.

De gezamenlijke omzet van deze vijfhonderd bedrijven over boekjaar 2014 was 92,3 miljard dollar, 0,4 % minder dan in 2014. De daling wordt met name veroorzaakt de overname van Parsons Brinckerhoff (PB) door het Canadese WSP. PB (omzet in 2014 bijna een miljard dollar) is nu Canadees en telt niet meer mee in de Top 500.

Voor de Amerikaanse bureaus was 2014 een jaar van fusies. AECOM, toch al de grootste in 2014, nam nummer 3 URS Corp over. De combinatie is de eerste design firm met een jaaromzet van meer dan $ 10 miljard. De golf van overnamen zal in 2015 en 2016 doorgaan. De dure dollar maakt buitenlandse bedrijven aantrekkelijk overnamedoelen voor Amerikanen.

Net als in Nederland is de marge een probleem. Klanten willen steeds minder betalen en dat veroorzaakt een race-to-the-bottom. Dennis Costa, ceo van Commonwealth Associates, zegt: ‘Toen ik in de jaren zeventig begon waren de ceo’s van onze klanten vaak ingenieurs die de waarde van een goed ontwerp begrepen. Nu zijn alle ceo’s financiële specialisten die uitsluitend naar de kosten kijken.’

Bedrijven die opereren in de transportsector hebben het moeilijk. Amerikaanse politici zien weinig heil in het verbeteren van de infrastructuur. Door de droogte in het Amerikaanse westen ziet ENR in 2016 goede perspectieven voor bedrijven die actief zijn in de watersector.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×