Nieuws
0

Amerikaanse ingenieursbureaus uit recessie

Teake Zuidema

De vijfhonderd grootste Amerikaanse ingenieursbureaus zagen hun omzet in 2011 stijgen met 6,6 procent tot 85 miljard dollar.

Het Amerikaanse bouwvakblad ENR concludeert dat de recessie in de Amerikaanse bouwsector voorbij is nu de omzet van de ingenieursbureaus voor het eerst sinds 2008 weer stijgt. De vijfhonderd grootste bureaus hadden in 2011 samen een omzet van 85 miljard dollar en dat was meer dan in 2010 maar nog steeds minder dan de negentig miljard van 2008. Stijgende omzetten van ingenieursbureaus betekenen meestal dat de bouwbedrijven snel volgen.

Minder opwekkend voor de Amerikanen is dat de omzetstijging voor het grootste deel behaald werd in het buitenland. De omzet buiten de VS was 26,4 miljard dollar, een groei van twintig procent. In de VS bedroeg de omzet in 2011 58,6 miljard dollar, nog steeds fors minder dan de omzet van 2008 die toen 68 miljard bedroeg.

De binnenlandse knelpunten in de VS liggen vooral op het gebied van de overheidsinvesteringen. De overheden geven door de recessie nog steeds minder geld uit aan infrastructurele projecten. De binnenlandse groei in de VS komt van markten die worden aangejaagd door het bedrijfsleven. De grootste groeimarkten waren industriële processen (plus 24 procent), telecommunicatie (plus 23,3 procent), fabrieken (plus 9,7 procent) en energie (plus 9,7 procent). De snelst groeiende ingenieursbureaus opereren in de markt van olie en gas waar nieuwe technologieën (het zogenaamde hydraulic fracking) veel werk opleveren.

Het grootste Amerikaanse ingenieurs-/architectenbureau is AECOM Technology uit Los Angeles dat in 2011 een omzet had van 6,8 miljard dollar. De Amerikaanse tak van Arcadis (Arcadis/RTKL/Rise) staat met een omzet van 1,4 miljard dollar op de twaalfde plaats. Fugro USA staat op plaats 42 met een omzet van 342 miljoen dollar.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×