Nieuws
0

Amsterdam lijkt Rotterdam af te troeven met groene waterstoffabriek

In de haven van Amsterdam moet in 2027 de grootste groene waterstoffabriek van Europa verrijzen. Initiatiefnemer HyCC en Port of Amsterdam willen daar een 500 MW elektrolyser bouwen. De fabriek zal worden aangesloten op wind op zee via het hoogspanningsnetwerk van TenneT. 

HyCC en Port of Amsterdam hebben onlangs al een haalbaarheidsstudie afgerond. Het project wordt de komende maanden verder uitgewerkt tijdens de studiefase. “Met project H2era kunnen we een belangrijk deel van de benodigde waterstof lokaal produceren en het fundament leggen voor een duurzame waterstofeconomie in de regio Amsterdam”, stelt Marcel Galjee, managing director van HyCC.

HyCC is een joint venture van het Nederlandse chemiebedrijf Nobian en de Green Investment Group. Het bedrijf had tot deze aankondiging al meer dan 400 megawatt aan groene waterstofprojecten in ontwikkeling.

Zo werkt het aan twee waterstoffabrieken van 20 MW en 40MW in Delfzijl. In Rotterdam werkt Hycc samen met BP aan H2-Fifty, een project van 250 MW. Ook werkt HyCC al samen met Port of Amsterdam en Tata Steel aan project H2ermes, voor de realisatie van een 100 megawatt waterstoffabriek op het terrein van Tata Steel IJmuiden.

Rotterdam

Shell kondigde nog deze maand aan in 2025 op de Tweede Maasvlakte een 200 MW elektrolyser te openen. Deze zal 60.000 kg hernieuwbare waterstof per dag produceren. Via de HyTransPort-pijpleiding zal hiermee het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam worden bevoorraad.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×