Nieuws
0

Antigeluidpaneel voor vliegtuigen

Mischa Brendel

Onderzoekers van het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT) aan de Universiteit Twente hebben een paneel ontwikkeld dat met behulp van antigeluid het lawaai binnenin een vliegtuig reduceert.

Het paneel bevat actuatoren gemaakt van piëzo-elektrisch materiaal. Dit materiaal kan geluidgolven omzetten naar elektrische signalen en vice versa. De actuatoren sturen de in een elektrisch signaal omgezette geluidsgolven naar een computersysteem dat vervolgens elektrische signalen terugstuurt voor het gewenste antigeluid. In theorie leidt dit tot volledige stilte; in de praktijk tot flinke geluidsreductie.

‘Het is wel een relatief duur systeem, maar de panelen zijn veel lichter dan het huidige isolatiemateriaal’, vertelt dr.ir. Arthur Berkhoff van de vakgroep Signals and Systems van het CTIT. De gewichtsreductie – een paar kilogram per vierkante meter – maakt de antigeluidpanelen voor vliegmaatschappijen een aantrekkelijke optie. Berkhoff: ‘Bovendien kan de actieve geluidsisolatie ook alleen in secties toegepast worden.’ Het in secties toepassen van de panelen sluit ook aan bij de individuele aansturing van de panelen: een centraal computersysteem dat alle actuatoren aanstuurt is vanwege de complexiteit niet mogelijk. Bovendien hebben secties antigeluidpanelen met hun eigen computersysteem als voordeel dat deze secties bij een defect makkelijker te vervangen zijn.

Met het reeds ontwikkelde paneel zullen UT-onderzoekers de komende tijd verschillende tests uitvoeren; de onderzoekers verwachten dat de panelen over vijf jaar daadwerkelijk in vliegtuigen verwerkt kunnen worden.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×