Nieuws
0

Arnhem heeft grootste IMAX-scherm

Thomas van de Sandt

  • Scherm 12 x 21 m
  • 2 projectoren van 6.000 W

Op 20 oktober is officieel het Pathé Arnhem in gebruik genomen. Een van de negen zalen in het nieuwe bioscoopcomplex heeft het grootste IMAX-scherm van Nederland: 12 bij 21 m. Deze zaal is – voor het eerst in Nederland – speciaal als IMAX-zaal ontworpen, vertelt Joost Grootings, theatermanager van Pathé Arnhem. ‘Dat betekent dat de zaalopbouw wat steiler is, zodat iedereen dichter tegen het scherm zit. Om de zaal zo stil mogelijk te krijgen, is deze ontworpen als box-in-box-in-box, met zwevende vloeren en losse plafonds.’

Maar het pièce de résistance is natuurlijk het enorme scherm en de bijbehorende projectietechniek. ‘Grote uitdaging voor zo’n groot scherm is het creeëren van voldoende lichtopbrengst voor een scherp beeld’, vertelt Grootings. Pathé Arnhem doet dit met behulp van twee 2K-projectoren met elk een 6.000 W lamp. Daarnaast heeft het scherm een anderhalf keer zo grote reflectiewaarde als een normaal bioscoopscherm.

Bij een 2d-film projecteren beide lichtbronnen hun pixels precies op elkaar, bij een 3d-film verzorgt de linker projector het beeld voor het linkeroog en de rechter die voor het rechteroog. ‘Zo blijven we 3d draaien met 24 beelden per seconde’, aldus Grootings. Elke ochtend worden de 2d- en 3d-instellingen met behulp van camera’s in de zaal automatisch gekalibreerd.

Datzelfde geldt overigens voor het geluid, een installatie die ook bijzonder te noemen is. Voor het eerst in Nederland gebruikt men namelijk niet een zeskanaals, maar een twaalfkanaals geluidssysteem, een techniek die IMAX pas sinds mei dit jaar toepast. Daarbij meten microfoons in de zaal tijdens de film het geluid en koppelen dat terug naar het geluidssysteem dat zich realtime aanpast. ‘Zo heb je optimaal geluid, of de zaal nou vol zit of dat er maar twintig man aanwezig zijn’, zegt Grootings.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×