Nieuws
0

Artificial intelligence voor Tata Steel

Thomas van de Sandt

  • Nieuwe vestiging Amsterdam
  • Contact hightech startups

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam opende vorige week een nieuwe vestiging van Tata Steel op het Amsterdam Science Park. De staalproducent gaat daar samenwerken met hightech spinoff Scyfer om kunstmatige intelligentie toe te passen bij de kwaliteitscontrole in de fabriek in IJmuiden.

‘Met de zelflerende algoritmes van Scyfer kunnen we patronen herkennen in grote hoeveelheden complexe data en aan de hand daarvan de kleinst mogelijke afwijkingen in de oppervlaktestructuur van het staal opsporen’, vertelt Loes Jansen, r&d-manager bij de nieuwe vestiging.

Anders dan bijvoorbeeld de dikte van de staalplaat is de oppervlaktebeoordeling veel minder makkelijk in harde cijfers te vatten en dus subjectiever. Inspecteurs maken deze beoordeling nu op basis van camerabeelden. In de nieuwe opzet krijgen de inspecteurs hulp van een neuraal netwerk dat met behulp van deep learning patronen in de camerabeelden herkent en deze vertaalt naar kwaliteitskenmerken. Door de feedback van de inspecteur blijft het systeem zichzelf bovendien verbeteren. Zo is het mogelijk op een rol staal van 2 km lengte tot op de vierkante millimeter nauwkeurig vaststellen wat de oppervlaktekwaliteit is en hiermee een ‘digitaal paspoort’ te maken voor klanten. Aan de hand daarvan kunnen die hun processen efficiënter inrichten.

De eerste resultaten zijn positief. ‘Het systeem herkent nu al beter fouten dan onze huidige methode. Het maken van een kwaliteitsbeoordeling of een digitaal paspoort is de volgende stap. Dat is echter nog iets voor de langere termijn’, aldus Jansen.

Tata Steel en Scyfer ontwikkelen de software voor het systeem in Amsterdam. Met zijn nieuwe vestiging op het Science Park wil de staalproducent bovendien dichtbij andere nieuwe ontwikkelingen staan, vertelt Jansen. ‘Met onze aanwezigheid hier wordt de interactie met vooral de kleine hightech startups makkelijker. Dat levert een hoop creatieve ideeën en initiatieven op waar we mee aan de slag gaan. Allereerst ligt de focus op het toepassen van kunstmatige intelligentietechnologie.’  

Onderwerp:
AiChemieMateriaalkundeRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×