Nieuws
0

Augmented reality in de operatiekamer

Mischa Brendel

Medische technologie Philips ontwikkelt een visualisatiesysteem met augmented reality (ar) dat chirurgen bijstaat bij operaties aan de ruggengraat.

‘Het systeem combineert gewone video- met röntgenbeelden’, licht Philips-woordvoerder Steve Klink toe. ‘Hierdoor wordt het voor de chirurg makkelijker een minimaal-invasieve operatie uit te voeren. Hij kan namelijk zien wat hij in de patiënt aan het doen is.’ De instrumenten voor deze minimaal-invasieve operaties bestaan al, maar het probleem bij het maken van een veel kleinere incisie in de patiënt is dat de chirurg veel minder goed kan zien wat deze aan het doen is.

Lees verder onder de foto


(Copyright: Philips)

Het ar-systeem is geen op zichzelf staand instrument, maar een aanvulling op bestaande apparatuur. Tijdens de operatie visualiseert een C-vormige röntgenscanner (een deel van) de ruggengraat van de patiënt. Deze 3d-beelden worden op een monitor geplaatst en gecombineerd met het beeld van normale camera’s, die ook op deze C-arm zijn bevestigd. Het ar-systeem combineert de beelden in real-time, zodat er een driedimensionaal plaatje ontstaat van zowel de binnen- als de buitenkant van de patiënt. Hierdoor kan een chirurg veel nauwkeuriger medische implantaten als schroeven en pinnen aanbrengen.

De eerste preklinische studies, die plaatsvonden in samenwerking met verschillende ziekenhuizen, zijn veelbelovend: de nauwkeurigheid waarmee de chirurg kon werken bleek een stuk hoger.

Klink: ‘Niet zozeer het systeem zelf, maar vooral de mogelijkheden die het met zich meebrengt door het toe te passen op andere medische systemen en apparaten zullen denken wij voor een sneeuwbaleffect in medische ontwikkelingen zorgen.’

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×