Nieuws
0

BAM moderniseert labs op Antarctica

Mischa Brendel

‘Wij kunnen dan zeggen dat we op alle zeven werelddelen hebben gebouwd.’ Gerard Turk, projectmanager bij BAM International heeft namens het bouwbedrijf de leiding over de modernisering van de Britse onderzoeksfaciliteiten op Antarctica en sub-Antarctica.

Geen sinecure, want zoals Turk aangeeft: ‘Als je een boutje vergeet, is de Gamma heel ver weg.’ In het ontwerpen en plannen van de modernisering van de onderzoeksfaciliteiten van de British Antarctic Survey (BAS) wordt dan ook zeer veel tijd en energie gestoken. Die werkzaamheden vinden plaats in Groot-Brittannië; de werkzaamheden op (sub-) Antarctica vinden plaats in de zomerperiode op het werelddeel, gedurende vier à vijf maanden per jaar. Turk: ‘Dan ligt de temperatuur daar gemiddeld tussen de -10 en +5 °C. Qua werkzaamheden valt het dus wel mee.’ Niettemin stelt dit wel bepaalde eisen aan het gebruikte materiaal. Zo moeten er toeslagstoffen aan het beton worden toegevoegd, zodat dit vanwege de lage temperaturen niet te snel uithardt. Ook neemt BAM de nodige maatregelen om bevriezingsverschijnselen van het personeel tegen te gaan en om bevriezing van materieel te voorkomen.

Behalve het moderniseren van bestaande onderzoeks- en verblijfsfaciliteiten, zal BAM ook een nieuwe kademuur bij het BAS Rothera Research Station op het Antarctisch schiereiland realiseren, zodat het nieuwe poolonderzoeksvaartuig RRS Sir David Attenborough (dat bijna de naam Boaty McBoatface kreeg) hier aan kan leggen.

Andere werkzaamheden betreffen de bouw van een nieuwe scheepshelling en opslag- en woonruimten. ‘Veel van deze werkzaamheden moeten nog verder worden uitgewerkt’, licht Turk toe; het project heeft een looptijd van zeven tot tien jaar.

In het eerste seizoen van de werkzaamheden zet BAM ter plaatse circa 35 mensen in. Deze delen woon-, eet- en recreatieruimtes met de aanwezige onderzoekers, aangezien zij gedurende de gehele werkperiode van vier tot vijf maand op Antarctica verblijven.

Met het volledige moderniseringsproject is een bedrag van circa € 120 miljoen gemoeid.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×