Nieuws
0

Beurs voor commerciële ontwikkeling brain-on-a-chip

Mischa Brendel

  • Driedimensionale structuren
  • Microbioreactoren

Dr. Regina Luttge, universitair hoofddocent Microsystems, bij de faculteit Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), ontving onlangs een Proof of Concept Grant van de European Research Council (ERC) voor het opzetten van een business case voor haar ‘brain-on-a-chip’. Luttge en Bart Schurink, een van haar promovendi, ontwikkelden deze microbioreactor met een Starting Grant die ze eveneens van de ERC ontvingen in 2011, toen Luttge nog volledig verbonden was aan het instituut MESA+ van de Universiteit Twente.

De microbioreactor maakt het mogelijk om driedimensionale in vitro-modellen te ontwikkelen van hersencellen. Doorgaans kweken neurowetenschappers hersencellen op in petrischaaltjes, waardoor er tweedimensionale structuren ontstaan. Luttge: ‘Uit onderzoek blijkt echter meer en meer dat de morfologie van hersencellen invloed heeft op hun functioneren.’

De brain-on-a-chip van Luttge en haar onderzoeksteam is een klein, cilindervormig, microfluïdisch platform: de doorsnede en hoogte van de cilinder omvat enkele millimeters en heeft langs de rand een microkanaal om de hersencellen die op het platform gekweekt worden via een membraan te voeden. In haar onderzoekslijn aan de TU/e richt Luttge zich op het verder ontwikkelen van het ontwerp en het gereedmaken van de microbioreactor voor nieuwe celkweekapplicaties.

Daarnaast is er ook budget voor de koppeling van het systeem met een nieuw sensorplatform. Dit sensorplatform is bedoeld om de driedimensionale hersencelstrucutren elektrisch uit te lezen. Dit nieuwe platform is eveneens bij MESA+ ontwikkeld door Schurink.

Luttge en haar onderzoeksteam zetten het onderzoek naar de brain-on-a-chip voort, maar zij benadrukt dat de beurs die ze nu van de ERC hebben ontvangen, zich specifiek richt op de commercialisatie van het systeem: ‘Ik ben een microtechnoloog, geen tissue engineer. Maar dat betekent natuurlijk niet dat deze ontwikkelingen niet interessant zijn voor toxicologen en biologen.’

De beurs van € 150.000 geeft Luttge en haar team één jaar de tijd om de bottlenecks vanuit een commerciële insteek te identificeren.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×