Marit Smeets
Deze vrijdag en zaterdag vindt op de TU Eindhoven voor de derde keer de internationale studentencompetitie SensUs plaats. Deze competitie daagt elk jaar studenten uit om een innovatieve biosensor te maken die helpt bij een maatschappelijk relevant probleem uit de gezondheidszorg.
Een biosensor is een klein apparaat dat snel de hoeveelheid van moleculen in lichaamsvloeistoffen zoals bloed meet. De uitdaging voor de dertien studententeams van dit jaar is om een biosensor te maken die de concentratie van het antibioticum vancomycine in het bloed van patiënten meet.
Vancomycine is een antibioticum dat als laatste redmiddel wordt ingezet tegen een bacteriële infectie, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA. Vancomycine is erg krachtig, maar ook lastig te doseren. Bij een te lage dosis is vancomycine niet effectief en een te hoge dosis is giftig. Omdat alle patiënten anders reageren op antibiotica is het nodig de concentratie van het medicijn te meten in het bloed. Nu is de enige mogelijkheid om dit te doen in het lab, wat veel kostbare tijd kost. Een snelle makkelijk te gebruiken biosensor zou dit probleem kunnen verhelpen.
Vanuit Nederland doet het team T.E.S.T. van de TU Eindhoven mee, ze hopen net als vorig jaar in de prijzen te vallen.