Nieuws
0

Bison (k)it

Johan Herrenberg

‘Silo’s de wereld uit’, luidde een tussenkopje van een artikel in CloudWorks, een blad over innovatie in ict.

‘Silo’s’ bleek hier geen pakhuizen van stortgoed te betekenen, maar eilanden binnen een organisatie, die te veel op zichzelf zijn gericht en te weinig op de centrale strategie. Ze hinderen de efficiëntie en productiviteit. Afdelingen sluiten door de solistische ‘silo-mentaliteit’ niet harmonieus op elkaar aan. Het artikel ging dus over een oplossing die, naast het voor de werknemers plezieriger en sneller maken van de uitvoering van hun taken, dit probleem probeert te ondervangen. Die oplossing is Cisco Spark, een zogeheten ‘collaboration’-dienst met ontwikkelmogelijkheden, die alle activiteiten van een organisatie integreert via de cloud: video, spraak, vergaderingen, berichten en de uitwisseling van content…

Begin 1996 zag ik het voor de allereerste keer: internet. Daar stond hij, die ene, zo bijzonder toegeruste computer, vlak bij de informatiebalie op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam, en echt niemand sloeg er acht op. Maar ik had al in tijdschriften over het internet gelezen en nam dus nieuwsgierig plaats achter de grote, vierkante CRT-monitor. De internetbrowser was het fameuze Netscape Navigator (2.0). Alles laadde tergend traag, maar voilà: daar vormde zich een eerste pagina, en die was niet van hier, maar van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Geheel bevatten deed ik het nog niet, maar dit be­tekende het einde van de standalone personal computer en het begin van een nieuwe era voor een groot deel van de standalone mensheid. Sindsdien gaan we digitaal door het leven en is ook de arbeids­wereld sterk veranderd.

Vroeger werkte je individueel, in een vast team, voor lange tijd op één plaats, en had je primair met je collega’s te maken. Nu, anno 2016, is er een onderlinge afhankelijkheid en verwevenheid bij de te verrichten taken, zijn teams flexibel en vloeiend; ze regelen zichzelf en zijn niet meer aan één plaats gebonden. En afgezien van collega’s, zijn er nu ook zakenpartners en klanten met wie je veel directer in verbinding staat. Tijd en plaats zijn versnipperd, en ook het arsenaal aan apparaten waarmee je werkt: vaste en mobiele telefoons, tablets, desktops en laptops, plus de meest uiteenlopende programmatuur. Gelukkig is er lijm voor zoveel brokstukken. Zoals Cisco Spark. Of Microsofts Skype voor Bedrijven, dat hetzelfde beoogt, maar met een andere architectuur.

De ironie van dit alles – elk bedrijf mikt op dominantie. Silo’s mogen ze willen wegwerken binnen hun organisatie, maar intussen is elk bedrijf een silo ten opzichte van het andere bedrijf. Wat intern een probleem is, is extern de motor van het kapitalisme. Als de harmonieuze samenwerking van de gehele mensheid ooit een feit wordt, dan doen we dat zonder de economische oorlogvoering die concurrentie heet, en op planetaire schaal.

Johan (J.Z.) Herrenberg is schrijver en alfa in hart en nieren, maar met een warme belangstelling voor techniek.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×