Nieuws
0

Bouw energieneutrale Iqoonwoning gestart

Mischa Brendel

Op woensdag 25 augustus is in Heerhugowaard de eerste paal geslagen voor de energieneutrale Iqoonwoning.

De woning wordt een voor Nederland unieke meet- en demonstratiewoning op het gebied van energiebesparing en comfort. Nieuwe ideeën en technologieën op het gebied van energiebesparing voor de woningbouw zullen in dit huis worden getest. Samen met de Iqoonwoning, een initiatief van vastgoedexpert Willem Koppen, verrijzen in Heerhugowaard circa honderd energiezuinige woningen. De Iqoonwoning krijgt zo weinig mogelijk basisinstallaties (bijvoorbeeld geen warmtepomp) en toch een energieprestatiecoëfficiënt van nul (energieneutraal bij standaard bewonersgedrag).

 

Het huis wordt als eerste in Nederland voorzien van een prototype ‘Compacte Warmte Opslag’. Deze technologie die is bedacht door ECN en al met succes in het lab is getest, kan op termijn wellicht bijdragen aan een volledige en rendabele verwarming van huizen door zonnewarmte, zonder de inzet van een warmtepomp. De technologie berust deels op het verbeteren van de isolatie van warmteopslagsystemen (zoals zonneboilers), door bijvoorbeeld vacuümisolatie die veel effectiever is dan conventionele isolatiematerialen. De technologie van ECN verbetert echter ook de warmteopslag op lange termijn, door de warmte niet op te slaan in water, maar in thermochemische materialen. In de zomer, wanneer er een overvloed aan zonnewarmte is, wordt dit materiaal opgesplitst volgens de formule A + warmte = B + C. Is er in de winter behoefte aan warmte, dan levert samenvoegen van stoffen B en C warmte op. Om welke thermochemische materialen het precies gaat, is nog niet bekend gemaakt.

 

TNO wil daarnaast graag met marktpartijen de mogelijkheden onderzoeken om de buitenkant van de woning, de zogenoemde bouwschil, zó te maken dat deze zich automatisch aanpast aan de te verwachten binnen- en buitentemperatuur en zoninstraling. Dit kan mogelijk door een slim systeem in het huis gegevens van weerwebsites te laten gebruiken om bijvoorbeeld de zonwering te sluiten ruim voordat het binnen te warm wordt.

 

Ook krijgt de Iqoonwoning een innovatief ventilatiesysteem van Brink Climate Systems dat warmte uit de ventilatielucht terugwint, evenals een energiemonitor die het energieverbruik van verschillende systemen weergeeft, zodat bewoners hun gedrag hierop aan kunnen passen.

 

Naar verwachting is de Iqoonwoning voor het eind van het jaar voltooid.

 

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×