Nieuws
0

Bouwdata in kaart gebracht

Mischa Brendel

Cobouw schakelde de hulp van Bureau Louter in om de eigen bouwberichten-database uit te pluizen. Hier rolde Het Grote Regio-onderzoek uit, dat Cobouw onlangs in het blad presenteerde.

Het weekblad beschikt over een schat aan informatie (ruim 150.000 bouwprojecten) die nu op een inzichtelijke manier is gepresenteerd. Vaak bevestigt de informatie wat al bekend was – vanaf 2002 is in de regio Amsterdam veruit het meeste gebouwd – maar er rollen ook minder bekende zaken uit. Zo is de regio Eindhoven de laatste vijf jaar een van de sterkste groeiers, iets wat Cobouw grotendeels toeschrijft aan het imago van Brainport. Ook de gemeente Groningen maakt de laatste jaren een flinke groei door (grotendeels dankzij Eemshaven), maar de stad Groningen is volgens de onderzoekers ‘toch zo’n beetje een eiland in het noorden’.

In hetzelfde nummer presenteert Cobouw op basis van een data-analyse van CBS-gegevens een tweede regiokaart, in dit geval van de huurhuizen in Nederland. Hieruit blijkt dat de markt voor huurwoningen in de vrije sector vrijwel stilligt. Cobouw vond dat er in 72 % van de gemeenten sinds de invoering van de herziene Woningwet op 1 juli 2015, geen enkele vergunning voor de bouw van huurwoningen is verleend.

Al met al verfrissende overzichten die droge data inzichtelijk maken.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidBouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×