Nieuws
0

BP: hoger energieverbruik door extreem weer

Gerald Schut

De emissies van broeikasgassen door de energiesector zijn vorig jaar met 2 % gegroeid. Daarmee namen ze sneller toegenomen dan in de  zeven jaar daarvoor, meldt oliebedrijf BP in zijn ‘Statistical Review of World Energy 2019‘. Als oorzaak wijst BP onder mee op extremer weer.

De groei van de CO2-uitstoot door energieopwekking is vergelijkbaar met het toevoegen van 400 miljoen benzineauto’s op de wegen wereldwijd (ruim 30 % meer dan nu), stelt hoofdeconoom Spencer Dale van BP bij de presentatie van de jaarlijkse statistische canon voor de sector. Dat is geen klein bier. BP wijst naar een verontrustende oorzaak: extremer weer. De gezaghebbende Dale zegt te vrezen voor een vicieuze cirkel waarbij klimaatverandering zorgt voor meer extreem weer en dat extremere weer op zijn beurt weer zorgt voor meer gebruik van fossiele brandstoffen om op meer nóg koudere winterdagen voor verwarming te zorgen en op meer nóg hetere dagen airconditioning aan te vuren. De VS telde vorig jaar het hoogste aantal dagen met extreem weer sinds de jaren ’50, toen BP begon met zijn in de sector als oerdegelijk te boek staande energierapport. Behalve door extreem weer, steeg de uitstoot door meer energieverbruik door de industrie.

De energievraag steeg vorig jaar met 3 %. Daarbij nam het gebruik van alle energiebronnen vorig jaar toe. 70 % van het nieuwe energieverbruik kwam van fossiele bronnen, waarvan aardgas meer dan helft vertegenwoordigde. Zon en wind groeiden bijna even hard als het topjaar 2017. Dat alle bronnen groeiden heeft een historisch precedent.

 

Als we uitzoomen en de afgelopen 10 jaar bekijken, is het gebruik van steenkool met 10 % gestegen, olie met 14 % en aardgas met 31 %. Nog een stapje verder achteruit: in de afgelopen 50 jaar is het aandeel van fossiele bronnen in de energieopwekking afgenomen van 94 % naar 85 %, meldt BP.  Een relatieve daling maar geen absolute, want als je nog eens een flinke stap verder achteruitzet, zie je dat iedere energiebron die de mens heeft ontdekt, in absolute zin is blijven groeien sinds zijn ontdekking, stelt de Deense econoom Bjorn Lomborg in een lang stuk in The Australian.

Dat geldt voor biomassa, kolen, olie, gas, kernenergie, zon en wind. Volgens Lomborg heeft er nog nooit een energietransitie plaatsgevonden als we daarmee een  zwart-witte overgang van de ene naar de andere bron bedoelen. We gebruiken steeds meer van alles wat we hebben. Lomborg formuleert zijn historische perspectief polemisch: het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix is afgenomen van 94 % in 1800 naar 15 % nu.

Hij argumenteert dat we de energiebron van de toekomst nog niet kennen. ‘Niemand weet met zekerheid wat de doorbraaktechnologie zal zijn: algen, zon, batterijen, kernfusie of nog iets heel anders. Het vinden van die oplossing kan 10 jaar duren of misschien wel 40. Maar we weten in ieder geval zeker dat we klimaatverandering niet gaan oplossen met het doen van grote beloften en investeren in de inefficiënte oplossingen die we kennen,’ schrijft het Deense enfant terrible van de klimaateconomie uitdagend.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×