Nieuws
0

Britten slaan elektriciteit in koude op

Mischa Brendel

Volgende maand opent Highview Power Storage nabij het Britse Slough een cryogene energieopslaginstallatie. ‘Voor zover ik weet is dit de eerste cryogene installatie op deze schaal die tevens verbonden is aan het energienet’, aldus operationeel directeur Toby Peters.

De pilotinstallatie gebruikt restwarmte van een nabijgelegen biomassacentrale om vloeibare stikstof te verdampen en zo twee tot vier turbines aan te drijven voor elektriciteitsproductie. Omdat het ook energie kost om de stikstof af te koelen en vloeibaar te maken, dient de installatie als energieopslag en niet als netto energieproducent. Om de stikstof weer af te koelen tot bijna -200 graden Celsius, wordt onder meer de koude gebruikt die de stikstof afgeeft wanneer deze verdampt.

 

De efficiëntie van de installatie is afhankelijk van de temperatuur tot waar het stikstof wordt opgewarmd. ‘Bij gebruik van de omgevingstemperatuur is de efficiëntie circa vijftig procent’, licht Peters toe. ‘Alles daarboven, zoals nu het geval is bij de biomassacentrale, levert een grotere efficiëntie op. Bij een opwarming tot 100 à 120 graden Celsius ligt de efficiëntie zo rond de 75 procent.’

 

De cryogene installatie zet elektriciteit om in koude wanneer er meer stroom wordt geproduceerd dan nodig is. Wordt er juist meer stroom verbruikt dan er wordt geproduceerd, dan wordt de stikstof verdampt om zo de eerder opgeslagen energie weer vrij te geven. Hierdoor leent de technologie zich uitstekend voor de opslag van wind- en zonne-energie.

 

Voor datacentra zou de cryogene installatie een extra voordeel op kunnen leveren, legt Peters uit: ‘Momenteel verbruiken de datacentra in Europa jaarlijks 65 terawatt aan vermogen. Bijna de helft hiervan is nodig voor de koeling van deze centra. Een cryogene installatie bij een datacentrum levert dubbel voordeel op: het datacentrum levert meer dan genoeg restwarmte voor de verdamping van de stikstof om zo elektriciteit op te wekken, terwijl de op deze manier vrijgekomen koude van de cryogene installatie het datacentrum kan koelen.’

 

De pilotinstallatie beschikt over een tank waarin zestig ton stikstof is opgeslagen. Peters: ‘Dat is een opslagcapaciteit van 6 MWh.’ Eind volgend jaar wil Highview Power Storage een commerciële cryogene installatie in gebruik nemen met een vermogen van 3,5 MW.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×