Nieuws
0

Bubbels redden donororganen

Patrick Marx

TX Innovations in Maastricht ontwikkelt samen met onderzoekers van het Universitätsklinikum in het Duitse Aken de EcoFlow, een systeem dat voorkomt dat de kwaliteit van donororganen tijdens het transport van donor naar ontvanger achteruit gaat.

‘EcoFlow is eenvoudig en effectief’, zegt Jan Willem van den Hof van TX Innovations. Het bestaat uit een bewaarvloeistof, een verpakking, een steriele orgaancontainer en twee metalen gascilinders. Zowel de verpakking als de container is biologisch afbreekbaar. Een chirurg hoeft alleen de cilinders op een ader aan te sluiten en de gastoevoer aan te zetten. ‘De eenvoudige opzet en wegwerponderdelen maken ons systeem goedkoop. Er is geen retourzending en sterilisatie van gebruikte containers nodig.’

Zodra een donor overlijdt, begint het verval van weefsels. Bij gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen ontstaan vrije zuurstofradicalen die cellen beschadigen. Hoewel donororganen traditioneel gekoeld bewaard worden, gaan het verval en het metabolisme op een laag pitje door. Het geheim van TX Innovations zit in de combinatie van bewaarvloeistof en de gassen zuurstof en stikstofmonoxide. De vloeistof, EcoSol, bevat antioxidanten die de vrije radicalen neutraliseren en voedingsstoffen die het metabolisme ondersteunen. Vanuit de gascilinders blazen zuurstof en stikstofoxide door de bloedvaten. Het zuurstof voorkomt de vorming van nieuwe radicalen terwijl stikstofmonoxide de bloedvaten openhoudt (deze werking van stikstofmonoxide is ook bekend van Viagra dat op vergelijkbare wijze bloedvaten openzet).

‘Door de kwaliteit van de organen te behouden tijdens het transport van donor naar ontvanger, komen ook donororganen van iets mindere kwaliteit voor transplantatie beschikbaar en stijgt het aantal bruikbare donororganen’, zegt van den Hof.

In oktober won TX Innovations een subsidie van het LimburgMakers fonds voor het marktrijp maken van het product. Het bedrijf bereidt zich voor op de eerste tests met donornieren. De productie van de vloeistof gebeurt in de VS. Een bedrijf in Noord-Limburg gaat het Ecoflow-systeem maken.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×