Nieuws
0

Bureaus positiever over economie

Mischa Brendel

De Nederlandse architecten- en inge­nieursbureaus verwachten in 2014 te groeien, nadat zij in de voorgaande jaren een stuk pessimistischer waren over de Nederlandse markt.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Deltek en NLingenieurs. Met een groeiverwachting van
2 à 3 % zijn de Nederlandse bureaus nog wel voorzichtiger dan buitenlandse collega’s.

Ipsos verwerkte in opdracht van NLingenieurs en Deltek de ingevulde enquêtes van ruim 250 architecten- en ingenieursbureaus in diverse landen in Europa (waaronder zestig bureaus uit Nederland en België), Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Van de ondervraagde Nederlandse bureaus gaf 19 % aan dat ze voor 2014 een krimp verwachten in de markt; 29 % verwacht dat de markt gelijk blijft, terwijl 52 % denkt dat de markt zal groeien. In 2013 was men veel pessimistischer: toen verwachtte 46 % een krimp, 20 % geen verandering en 34 % een groei. De groeiverwachting lag toen op -2 %. Tweederde van de bedrijven verwacht te groeien door het binnenhalen van meer of lucratievere opdrachten; de rest verwacht te groeien door acquisitie.

De Nederlandse bureaus werd onder meer gevraagd wat zij het belangrijkste voor hun bedrijf vonden. Het winstgevend uitvoeren van projecten stond hierbij op de eerste plek, het binnenhalen van nieuwe projecten was nummer twee; de klanttevredenheid haalde plaats drie.

Als belangrijkste succesfactoren noemden de bureaus het hebben van het juiste personeel, het aantrekken van talent en langetermijnrelaties met cliënten.

Uit de antwoorden van de Nederlandse bureaus blijkt dat er nog altijd stevige concurrentie is. Als belangrijkste bedreiging voor marktgroei zien de Nederlandse bureaus prijsconcurrentie, gevolgd door kostenbesparingen van publieke instellingen en het vinden en vasthouden van voldoende geschoold personeel.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×