Teake Zuidema
De Amerikaanse minister van energie Steven Chu constateert dat China de VS voorbij streeft op het gebied van technologie.
De minister van energie stelde vorige week in een speech voor de National Press Club in Washington DC dat het huidige succes van China een ‘Spoetnik moment’ moet zijn voor Amerika. Het lanceren van de Russische Spoetnik was voor de VS in 1956 het sein om veel meer geld te besteden aan R&D, met name op het gebied van defensie. Een soortgelijke reactie is volgens Chu nodig om te voorkomen dat de VS achterop raken bij China.
Â
Chu wees op het vrij onverwachte succes van de Chinezen op het gebied van supercomputing. Het Amerikaanse ministerie van energie heeft weliswaar de grootste expertise als het gaat om de toepassingen maar China beschikt sinds een maand over de snelste supercomputer ter wereld. Dat is de door Chinese defensiespecialisten ontworpen Tianhe-1A die een snelheid heeft van 2,57 petaflop per seconde.
Â
Het Amerikaanse ministerie van energie staat op de ranglijst van supercomputers op de tweede plaats met een Cray XT5 Jaguar die het moet doen met 1,75 petaflop per seconde. Op de derde plaats staat weer een Chinese computer. Het draaien van geavanceerde simulaties op steeds grotere supercomputers is volgens Chu een absolute voorwaarde voor vooruitgang op terreinen als kernenergie, nanotechnologie, materiaalkunde en biotechnologie.
Â
Chu noemde nog zes technologiën waarop China een afgetekende voorsprong heeft: hoogvoltage elektrische transmissie, hogesnelheidstreinen, schone kolentechnologie, kernenergie, herwinbare energiebronnen en alternatieven voor de benzinemotor.
Â
Ultra-superkritisch
China en de VS hebben beide enorme hoeveelheden steenkool en de ontwikkeling van schone kolencentrales is voor beide landen een absolute noodzaak. Minister Chu bezocht vorige maand in Shanghai een zogenaamde ultra-superkritische kolencentrale die volgens de Chinezen een rendement heeft tussen 45 en 48 procent. Verder investeren de Chinezen meer dan de VS in IGCC-centrales (integrated gasification combined cycle), die kolen vergassen en in het afvangen van koolstofdioxide.
Â
Om niet in mineur te eindigen, noemde Chu ook twee terreinen waarop de Verenigde Staten wel degelijk nog koploper zijn. Amerika loopt voorop in de ontwikkeling van een nieuwe generatie ‘metal-air’ accus die een veel grotere lading kunnen opslaan dan de gangbare lithium-ion accu’s. De VS lopen ook voorop in de ontwikkeling van kunstmatige fotosynthese om zonlicht om te zetten in brandstof.