Nieuws
0

China wil eerste energiecentrale in de ruimte

Gerald Schut

China wil in 2030 een zonnecentrale met een capaciteit van 1 MW op 36000 km afstand rond de aarde laten cirkelen om energie voor onze planeet mee op te wekken. Het Chinese staatsmedium Science and Technology Daily meldt, dat de bouw van een proefstation in de stad Chongqing is begonnen.

Tussen 2021 en 2025 willen de wetenschappers al enkele kleine en middelgrote zonnecentrales in de stratosfeer brengen. Het grote voordeel van zonne-energie uit de ruimte is dat de zon er altijd schijnt. De grootste uitdagingen zijn enerzijds het grote gewicht (de centrale zou 2,5 maal zo zwaar worden als het ISS) en de transmissie van de energie naar de aarde. Dit zou met microgolven of laser moeten gebeuren. Hoe precies blijft in het midden. Het is ook onduidelijk of zoiets veilig mogelijk is.

Al sinds het begin van de ruimtevaart in de jaren ’50 bestaan er plannen om zonne-energie in de ruimte op te wekken. Het Californische instituut Caltech en het Japanse JAXA werken ook afzonderlijk aan zonnecentrales in de ruimte. Elon Musk wond zich in 2012 op over de in zijn ogen kansloze plannen voor energie uit de ruimte: ‘Je zou fotonen moeten omzetten naar elektronen en die weer omzetten naar fotonen en dan nog eens terug naar elektronen. Wat is de conversie factor?’

Hieronder legt Sergio Pellegrino van Caltech uit waarom hij denkt dat de plannen wel degelijk kansrijk zijn.

China heeft een jaarlijks ruimtevaartbudget van $ 8 miljard en heeft het afgelopen jaar verschillende mijlpalen bereikt. Het landde als eerste op de achterkant van de maan en slaagde erin om daar een katoenplantje te laten ontkiemen. In 2022 wil China zijn eigen ruimtestation hebben: Tianggong (hemels paleis). Het land werkt ook aan een alternatief voor GPS, het Beidou Navigation System.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×