Nieuws
0

Consortium onderzoekt duurzame-energieopslag in methaan

Mischa Brendel

  • Hanzehogeschool leidt onderzoek
  • Bacteriën voor methaanproductie

Een consortium met elf partijen, onder leiding van de Hanzehogeschool Groningen, gaat in een vierjarig project onderzoek doen naar het met bacteriën omzetten van waterstof en koolstofdioxide in methaan. Het idee is om energie uit duurzame bronnen, zoals zonne- en windenergie, op te slaan in de vorm van methaangas.

Er bestaat al een chemische methode om methaan te produceren uit waterstof en koolstofdioxide: de Sabatier-reactie. Voor dit proces zijn echter een hoge druk en temperaturen (enkele honderden graden) vereist. Bovendien is de methode niet heel erg robuust, vertelt dr.ir. Jan-Peter Nap, lector aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij leidt het onderzoek samen met medelector dr.ir. Wim van Gemert. Zij willen methaan produceren met behulp van bacteriën. Nap: ‘In Denemarken is momenteel al een proeffaciliteit waar dit gebeurt, maar die bacteriën functioneren alleen onder hoge temperaturen. Wij willen het proces werkend krijgen bij omgevingstemperatuur.’

Dit bevordert volgens Nap het toekomstig gebruik van het proces door methaanproducenten. Deze zijn grotendeels te vinden in de agrarische sector als producent van biogas, en hebben geen apparatuur en installaties om goed om te gaan met hoge temperaturen, of met waterstof. Om die laatste reden kijkt het consortium naar methaangas als opslagmedium voor duurzame energie, in plaats van waterstof.

‘De eerste stap in het project is het doen van een literatuurstudie’, licht Nap toe. Dit gebeurt in samenwerking met de twee bij het consortium betrokken universiteiten, de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen Universiteit & Research Centre. Vervolgens zal er in een opschaalbare laboratoriumopstelling gezocht worden naar een geschikte bacteriestam of -mix voor het omzetten van waterstof en koolstofdioxide in methaangas onder atmosferische druk en bij omgevingstemperatuur. Dit onderzoek vindt plaats op EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×