Nieuws
0

Contrails invloedrijker dan gedacht

a4bece4990607f4a9c3d3e2685ef08f97c03fad2

Peter Barak

Recent onderzoek toont aan dat contrails, ofwel condensstrepen, van vliegtuigen wel degelijk invloed op het klimaat hebben.

Uit het Amerikaans onderzoek Alternative Fuel Effects on Contrails and Cruise Emissions Study (ACCESS) blijkt dat de invloed van condensstrepen in de lucht op het milieu groter is dan tot nu toe gedacht. De studie toont tevens aan dat het gebruik van brandstoffen op basis van biomassa de uitstoot van deeltjes met 50 tot 70 % kan reduceren.

ACCESS, actief sinds 2013, is een samenwerkingsverband tussen zusterorganisaties in Canada en Duitsland. Tijdens proefvluchten op de hoogte waar de huidige passagiersvliegtuigen vliegen (zo’n 12 km), werden data verzameld over motorprestaties, emissies en condensstrepen. Die laatsten ontstaan doordat hete uitlaatgassen zich mengen met de koude lucht. Ze bestaan grotendeels uit water in de vorm van ijskristallen. Onderzoekers zijn geïnteresseerd in de ‘duurzaamheid’ van de condensstrepen, aangezien ze invloed kunnen hebben op het milieu.

‘De roetemissie speelt daarin een belangrijke rol’, aldus Bruce Anderson, onderzoeker bij ACCESS. ‘Het blijkt dat reductie van roetuitstoot de opbouw van de ijskristallen remt. Dat is belangrijk omdat de condensstrepen wolkenopbouw tot gevolg kunnen hebben. Dat heeft een grotere invloed op het aardse milieu dan alle roetemissies van de luchtvaart bij elkaar.’

Veel alternatieve brandstoffen branden ‘schoner’ dan traditionele kerosine en stoten dus minder roetdeeltjes uit. Proeven tijdens ACCESS werden uitgevoerd met een 50/50 mix van olie van de Camelia-plant en gebruikelijke vliegtuigbrandstof. Tijdens het onderzoek werd het NASA-testtoestel (een Douglas DC-8) op afstanden tussen 100 m en 36 km gevolgd door drie toestellen die metingen uitvoerden. Zo kon zeer nauwkeurig de roetuitstoot van biobrandstoffen worden gemeten.

Hoewel nu duidelijk is dat condensstrepen wel degelijk een negatief effect op het milieu hebben, blijkt dit op een andere manier de mensen die geloven in zogenoemde chemtrails; de condensstrepen zouden naast water, CO2 en roetdeeltjes ook schadelijke chemische stoffen bevatten.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieuVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten