In samenwerking met Damen
Een superjacht met lengte 65, 90 of 100 m, dat in extreme weersomstandigheden torenhoge golven trotseert, pakijs breekt, voldoende voorraad herbergt om veertig dagen door te komen en evengoed een laag brandstofverbruik met weinig emissies heeft. En verschillende observatiepunten die fenomenaal zicht bieden op ongerept natuurschoon. SeaXplorer is de naam.
Damen Shipyards in Gorinchem ontwikkelde het jacht vorig jaar om het vervolgens te presenteren op de Monaco jachtenshow in 2015. Intussen is het eerste contract op zak. Hoeveel het jacht gaat kosten, blijft zoals gebruikelijk geheim, net zoals de naam van de eerste koper. ‘Maar reken op een aanzienlijk bedrag’, zegt Mark Vermeulen, productdirecteur SeaXplorer.
Mark Vermeulen
Samen met Jaap van der Velde, ontwerpmanager van het jacht, bedacht Vermeulen, die scheepsbouw studeerde aan de TU Delft, twee jaar geleden dat de nieuwe rijken der aarde meer willen dan de bekende rondjes draaien in de Cariben, Middellandse Zee en Maldiven.
‘Uit marktonderzoek blijkt dat een hele nieuwe generatie van superrijken is ontstaan, zeg maar de internetmiljardairs. Zij voelen zich meer aangesproken door go anywhere, do anything, uiteraard wel voorzien van grote luxe’, zegt Vermeulen. Hij wijst met name op arctische gebieden zoals het Russische verre oosten met de noordoost passage naar Franz Jozefland, of Alaska met de noordwestpassage naar Groenland. Maar ook in het Zuidpoolgebied kunnen de jonge rijken zich in de voetsporen wanen van ontdekkingsreizigers als Shackleton, Scott en Amundsen.
Deze nazomer ging het cruiseschip Crystal Serenity met 1.000 gasten en 650 bemanningsleden voor het eerst door de noordwestpassage boven Canada naar Groenland. De tickets (€ 17.000 – € 92.000) waren in één dag uitverkocht.
Damen denkt dat er een niche-markt is voor jachten voor twaalf tot dertig gasten, met bemanning, reisleiders, duikinstructeurs en piloten. En voorzien van een helikopter, duikuitrusting, kajaks en jetski’s om de nagenoeg ongerepte wereld te kunnen verkennen. Bij gebrek aan infrastructuur moet het schip nagenoeg autonoom zijn. ‘Het schip is een cross-over innovation uit bestaande Damen-technologie zoals de Amels jachten, Damen Support Schepen, ijsbrekers en offshore schepen’, vertelt Vermeulen.
Belangrijk daarin is het door Damen gepatenteerde concept van de bijlboeg, een haakse voorboeg, die zorgt dat het jacht zijn snelheid houdt op ruwe zee en niet na elke golf naar beneden klapt. Mocht het jacht vast komen te zitten in pakijs, dan kan een speciaal ontworpen achterschip samen met thrusters achteruitvarend het ijs breken (double acting hull). Het diesel-elektrisch systeem met variabele toerengeneratoren zorgt voor een efficiënte energievoorziening. ‘Bij piekgebruik leveren batterijen extra vermogen; bij laag gebruik laadt de generator eerst de batterijen op’, zegt Vermeulen.
Eén of twee jachten per jaar verkopen gaat lukken, stelt hij. Behalve inzicht in de behoeften van de jonge miljardairs is er nog een punt dat hem zeker maakt van zijn zaak. ‘Volgend jaar wordt de nieuwe Polar Code van de internationale maritieme organisatie IMO van kracht. De extra strenge milieu- en emissie-eisen maken dat de huidige jachten (van verbouwde commerciële schepen, red.) niet langer in deze ongeschonden gebieden mogen varen. Hier is sprake van een vervangingsmarkt en wij hebben al een oplossing bedacht.’