Nieuws
0

Dat meen je niet… Zetten we straks onze steden vol met koelkasten?

Jan Spoelstra

In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een opmerkelijk licht werpen op de actualiteit. Deze keer doken we even in de cijfers over koeling. Wist je dat koeling van gebouwen verantwoordelijk is voor tien procent van de wereldwijde elektriciteitsvraag?

Volgens de Nederlandse brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek (NVKL), liep het aantal geïnstalleerde airco’s tussen 2016 en 2018 op van 75.000 naar 98.000. Vorig jaar liep dat aantal op tot bijna 150.000 en dit jaar verwacht ze er maar liefst 180.000 te zullen installeren. Mobiele airco’s niet inbegrepen.

In 2018 publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de rapportage ‘Ontwikkeling van koudevraag van woningen’. Het instituut verwacht dat de Nederlandse energievraag voor koeling in 2050 zal zijn opgelopen tot 6% van het totale elektriciteitsgebruik (1,7 terawattuur). In Singapore, een ontwikkeld land in een warm klimaat, wordt de helft van de elektriciteitsproductie ingezet om airco’s te laten ratelen. In een fraai artikel in De Groene Amsterdammer deze zomer – getiteld ‘Alsof je een koelkast opentrekt’ – worden enkele minder energie slurpende oplossingen op een rij gezet.

In ‘The future of cooling’, een rapport van het Internationaal Energie Agentschap uit 2018 wordt deze wereldwijde trend als één van de meest hachelijke en verwaarloosde kwesties van onze tijd gezien. Als de huidige trend zich doorzet, verdrievoudigt het elektriciteitsgebruik van airco’s zich tot 2050, en zal dit net zo groot zijn als de volledige energiebehoefte van China.

Misschien herken je het wel. Het is enkele dagen flink warm, je overweegt een extra ventilator te kopen, zonwering te installeren of zelfs een airco te plaatsen. Dan daalt de temperatuur weer en vergeet je het plan in de herfst weer. Deze houding, gecombineerd met het feit dat airco’s in onze goed geïsoleerde huizen maar een houtje-touwtje-oplossing zijn, maakt dat we bij nieuwbouw strategischer naar het koelen van huizen moeten kijken. Want tienduizenden gewone airco’s in de stad, fungeren daar als een koelkast die aan de achterkant meer warmte afgeeft dan hij aan de binnenkant onttrekt.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×