Nieuws
0

Deep Dig-it legt kabel voor windpark 5,5 m diep

Redactie

Ten noorden van de Maasvlakte bouwt TenneT het Net op zee Hollandse Kust (zuid) voor het aansluiten van nieuwe windparken. Hiervoor moeten vier kabels onder de Noordzeebodem worden gelegd. Voor de eerste tien kilometer van het tracé installeert Van Oord de kabels 5,5 m diep om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond te ‘overbruggen’.

Het Van Oord – Hellenic kabel consortium installeert dit jaar de eerste twee kabels naar het Alpha platform. De andere twee kabels, voor het Beta platform, volgen in 2021. Na de voorbereidende werkzaamheden afgerond is de kabel met een gestuurde boring aan land getrokken naar het nieuw gebouwde transformatorstation op de Maasvlakte. Vanaf daar wordt de kabel met een totale lengte van 42 km naar Hollandse Kust (zuid) gelegd door Van Oord’s Deep Dig-It, een gigantische, op afstand aangestuurde onderwater trencher (graafmachine).

Deep Dig-it is een zogenoemde ‘Tracked Remotely Operated Vehicle’ (TROV).  De trencher rijdt onbemand over de zeebodem en maakt een diepe sleuf voor de kabels door de zeebodem vloeibaar te maken. Tegelijkertijd legt de graafmachine de kabels in de sleuf en maakt deze weer dicht. De nieuwe trencher is de een van de allergrootste en meest krachtige in zijn soort en kan de kabels tot meer dan 5,5 m diepte begraven in zeer harde grond. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oord’s offshore installatieschip MPI Adventure. Het schip is tevens uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.

Windpark Hollandse Kust (zuid) ligt 22 km uit de kust van provincie Zuid-Holland. De zeekabels verbinden de twee platforms op zee met het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring. De hoogspanningsverbinding van 1.400 MW zal in 2022 voltooid zijn en de windparken leveren uiteindelijk voldoende elektriciteit voor het jaarlijks verbruik van 1,6 miljoen huishoudens. 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×