Nieuws
0

Delftse zonnewagen herrijst uit de as

Het Delftse Vattenfall Solar Team werkt aan een volledig nieuwe zonnewagen om mee te doen met de American Solar Challenge.

Vorig jaar draaide de World Solar Challenge uit op een drama voor het Delftse team. De gedoodverfde winnaars zagen hun zonneauto en hun droom op de eerste plek in rook opgaan, toen NunaX vlak voor de finish in de brand vloog. Daarbij raakte niemand gewond, maar de wagen ging compleet verloren.

De oorzaak van de brand in NunaX is nooit achterhaald, al stelde het team wel vast dat deze is begonnen in de accukist. Het nieuwe team heeft wel extra veiligheidsmaatregelen genomen om eenzelfde catastrofe zo goed mogelijk uit te sluiten.

Het is de eerste maal dat het Vattenfall Solar Team meedoet met de American Solar Challenge, die overigens zelf ook de nodige veiligheidseisen stelt. Zo moeten de wagens uitgerust worden met een metalen rolkooi en een systeem dat ervoor zorgt dat de batterij automatisch afslaat wanneer er afwijkende waarden worden gemeten.

Omdat de zonnewagen als het ware uit de as is herrezen, draagt deze de naam Nuna Phoenix. Het team vond het gepast om met een nieuwe wagen ook een nieuwe race aan te gaan, vandaar dat er voor deelname aan de American Solar Challenge is gekozen. Deze race loopt volgt de historische Oregon trail en loopt van Independence, Missouri tot Boise, Idaho en doet daarbij ook de Rocky Mountains aan. In juli gaat de race van start. Teamleider Niek Hogenboom: ‘Dit is de eerste keer dat de auto te maken krijgt met bergen en bochtige wegen. Om op dit terrein uit de voeten te kunnen heeft Nuna een motor nodig met meer vermogen. Daarnaast krijgen we ook voor het eerst te maken met tegenstand van grote Amerikaanse universiteiten zoals MIT en Georgia Tech. Dit zijn topuniversiteiten waar we nog niet eerder tegen hebben geracet. Dat gaat een mooie strijd worden.’

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×