Nieuws
0

Diepste punt Nieuwe Sluis Terneuzen bereikt

Redactie

Bij de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen (NST) is het diepste punt van het buitenhoofd, het deel waar de deuren en brug komen aan de kant van de Westerschelde, bereikt. De bodem van dit sluishoofd ligt op -22 m NAP. Het buitenhoofd is inmiddels een droge bouwkuip van zo’n 25 m diep.

De twee projectdirecteuren én beide co-voorzitters van de NST-stuurgroep waren op 24 september in Terneuzen om vanaf het uitkijkpunt de nieuwe mijlpaal te bekijken. Eric Marteijn, projectdirecteur bij NST, noemde het bereiken van het diepste punt van de bouw “een hoogtepunt in de bouw van de Nieuwe Sluis”. Gerben Turkstra, projectdirecteur van aannemerscombinatie Sassevaart die de Nieuwe Sluis bouwt: “We werken met honderden medewerkers van ontwerp, realisatie en omgeving voortvarend en doordacht aan deze sluis en zijn trots dat we samen deze mijlpaal hebben bereikt.

“Ik kijk uit naar de dag dat Rijkswaterstaat deze mooie Nieuwe Sluis overgedragen krijgt voor beheer en onderhoud. De Nieuwe Sluis is dan onderdeel van het toekomstbestendige, duurzame en robuuste sluizencomplex”, zei Theo van de Gazelle, de Nederlandse co-voorzitter stuurgroep NST. Volgens zijn Vlaamse evenknie Freddy Aerts is de openstelling van de sluis in 2023 “een boost voor de economische ontwikkeling in de gehele Kanaalzone”. 

Het maken van een droge bouwkuip van het buitenhoofd, was een hele klus. Het eerste deel van de kuip tot -11 m NAP werd droog ontgraven. Vervolgens is de kuip vol met water gezet om tot -22 m NAP nat te ontgraven. Daaronder werd een bodem van onderwaterbeton gelegd. Daarna is de kuip stap voor stap droog gezet, waarbij de wanden en de vloer goed in de gaten zijn gehouden.

In de volgende fase haalt Sassevaart het grondwater onder de bodem van de bouwput weg. Deze ‘retourbemaling’ is nodig om de druk op de bouwkuip te verlagen. Door het grondwater terug te spuiten, blijft in de omgeving het grondwaterpeil gelijk.

Nu er een veilige en gesloten bouwkuip is ontstaan, kan Sassevaart aan de slag met de complexe betonwerken die nodig zijn voor de deurkassen, brugkelder en nivelleersysteem. Het binnenhoofd is naar verwachting begin 2021 een droge bouwkuip.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×