Nieuws
0

Diverse Nederlandse nominaties voor European Inventor Awards

Mischa Brendel

Ook dit jaar heeft een aantal Nederlanders de nominatielijst voor de European Inventor Award gehaald. Rik Breur, Alexander van der Lely en Karel van den Berg dingen mee naar de jaarlijkse prijzen van het Europees Octrooibureau (EOB).

Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur kreeg een nominatie in de categorie MKB voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. Dit zelfklevende antifouling tapijt bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het maakt dus geen gebruik van vervuilende chemicaliën. Bovendien besparen schepen met dit zelfklevend tapijt op brandstof. Het materiaal, Finsulate genaamd, bevat vezels die zo dicht opeen zitten, dat er niets tussen kan komen en onder meer algen en zeepokken zich hier niet aan kunnen hechten. Op het folie zitten loodrecht opstaande naalden, waardoor het niet uitmaakt in welke richting het materiaal wordt bevestigd. Die bevestiging kan dan ook door iedere scheepswerf of aanverwant bedrijf worden gedaan. Het Finsulate gaat circa vijf jaar mee.

Lees verder onder de foto
European Inventor Awards 2019

Rik Breur (copyright: EPO)

Ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn genomineerd in de categorie Industrie. Zij bedachten een geautomatiseerde melkrobot waarbij de koe zelf bepaalt wanneer deze gemolken wordt, zonder dat hier enig menselijk handelen aan te pas komt. Uitgangspunt is dat koeien de melkrobot in kunnen lopen wanneer zij gemolken willen worden. De robot heeft aan één kant metalen slangen en een robotarm. Met behulp van sensoren sluit de melkmachine naadloos aan op de uiers van de koeien, om deze te melken. De bedenkers noemen het systeem de Astronaut. Behalve het melken van de koeien, voorziet de Astronaut de melkveehouder van de nodige data, zodat deze bijvoorbeeld kan zien hoeveel melk elke koe levert en wat de eetgewoontes van de koe zijn.

Op 20 juni worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

 

Van den Berg (l) en Van der Lely (copyright: EPO)

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×