Nieuws
0

Drones monitoren verkeer Concert at Sea

Thomas van de Sandt

  • Live verbinding verkeersdiensten
  • Oplossing voor buitengebied

Behalve de muziek was er nog een ander – letterlijk – hoogtepunt tijdens Concert at Sea op de Brouwersdam vorig weekend. In een showproject zette Rijkswaterstaat drones in om de verkeersstromen rondom het evenement in goede banen te leiden. Vertegenwoordigers van de verkeers- en hulpdiensten konden allemaal live met de beelden van bovenaf meekijken en zo in één gestroomlijnde actie hun mensen aansturen.

Verkeersregelaars maken veelvuldig gebruik van camerabeelden om te kunnen zien waar files ontstaan en om bij incidenten te kunnen inschatten hoe lang iets gaat duren. Zo kunnen zij gerichter matrixborden instellen, verkeersregelaars aansturen en sleepwagens of ambulances inzetten. ‘In de Randstad staan bij alle wegen camera’s om het verkeer in de gaten te houden, maar in de buitengebieden heb je dat niet’, vertelt Fred van der Zeeuw, namens Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor innovaties bij de verkeerscentrales. ‘Bij een druk evenement als dit kun je dan met drones tijdelijk wel een goed livebeeld van de verkeerssituatie krijgen.’

Rijkswaterstaat zette drie drones in van het bedrijf Omniworkx die gebruik konden maken van veertig start- en landingsplaatsen. De drones stuurden hun beelden via de grondstations live naar de verkeers- en hulpdienstenpost ter plekke in Scharendijke en van daaruit naar de veiligheids­regio Zeeland in Middelburg en het verkeerscentrum in Rhoon.

Dat er bij een proef ook wel eens wat mis gaat, bleek op vrijdagmiddag toen de dataverbinding van Scharendijke naar Rhoon onvoldoende was om goede beelden te verzenden. Dat probleem – overigens niet van groot belang omdat de centrale in Rhoon vooral als backup diende – werd in de loop van vrijdagavond opgelost.

Peter Tol, hoofd van de verkeerscentrale in Rhoon: ‘Je moet niet bang zijn om dingen te proberen. Dan kan er eens iets mis gaan, maar daar leer je van.’ Rijkswaterstaat omarmt nadrukkelijk het gebruik van innovatieve technieken voor een betere mobiliteit. Zo is de organisatie nauw verbonden met de Innovatiecentrale voor smart mobility op de Automotive Campus in Helmond, waar bedrijven hun innovatieve technieken kunnen testen. Van der Zeeuw: ‘Dat past precies bij ons. Wij ontwikkelen niet onze eigen technieken, maar zoeken voor innovatie de markt op.’

Onderwerp:
AiRoboticaVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten