Nieuws
0

Duitsland zoekt meer ingenieurs buiten de grens

Henk Tolsma

Duitsland komt zo’n 110.000 ingenieurs tekort. Dat is het hoogste aantal sinds de meting in 2000 begon. De Verein Deutscher Ingenieure (VDI) laat het jaarlijks onderzoeken door het Institut der Deutschen Wirtschaft Köln. VDI-directeur Willi Fuchs noemde het tekort tijdens een persconferentie op de Hannover Messe ‘een bedreiging voor het succes van de Standort Deutschland’.

In maart waren er 110.400 vacatures voor hogere technici, terwijl 18.800 van hen werkloos zijn. Die laatste groep betreft vooral oudere ingenieurs die óf als te duur worden bestempeld door de werkgevers en/of niet over de juiste kwalificaties beschikken.

Bovendien zijn de 1,6 miljoen Duitse ingenieurs sowieso relatief oud. Van hen is 21 procent boven de 55 en slechts 18 procent jonger dan 35. Het gemiddelde in de Europese Unie is respectievelijk 15 en 35 procent. Fuchs pleitte dan ook voor toestroom van meer buitenlandse ingenieurs naar de Duitse arbeidsmarkt. Ook ziet hij graag meer buitenlandse studenten aan technische universiteiten en hogescholen in zijn land.

De ingenieursinkomens zijn volgens onderzoek van de Frankfurter Allgemeine Zeitung sinds 2006 met zo’n tien procent gestegen. Hogere technici met twee jaar ervaring verdienen momenteel gemiddeld 46.000 euro per jaar. Vakbroeders die minimaal tien jaar aan het werk zijn, strijken een gemiddeld jaarsalaris van 71.000 euro op.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×