Mischa Brendel
- Wel lijstsluiter
- Voorsprong EU verkleint
Voor het eerst is Nederland geen innovatievolger, maar een innovatieleider. Dit staat in het van de Europese Commissie. Dat houdt in dat Nederland op de 25 indicatoren waar deze instelling op toetst, minimaal 20 % boven het Europees gemiddelde zit. Deze indicatoren zijn ondergebracht in drie categorieën: human resources, open, excellente en aantrekkelijke onderzoeksystemen, en financiering en ondersteuning.
De stap van innovatievolger naar die van innovatieleider is een van de ambities die het kabinet heeft vastgelegd in de Rijksbegroting 2016. De andere EU-innovatieleiders zijn, in aflopende volgorde: Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland. Nederland voegt zich hier nu als laagst genoteerde innovatieleider achter. Overigens staat Zwitserland nog een flink stuk boven Zweden, maar dit land is geen EU-lid. Samen met Letland, Litouwen, Malta en Groot-Brittannië schaart Nederland zich ook in de lijst met snelst groeiende innovators.
Het feit dat Nederland nu innovatieleider is, dankt het vooral aan Utrecht en Noord-Brabant: alleen deze provincies weten in de regiolijst de status van innovatieleider te behalen; alle andere provincies staan een niveau lager genoteerd, als sterke innovators.
Over het algemeen vindt de sterkste innovatie van de EU plaats in Noordwest-Europa (Scandinavië, Duitsland en Nederland); daarop volgen Groot-Brittannië, Ierland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië (sterke innovators). Roemenië en Bulgarije scoren het laagst als bescheiden innovators; de overige EU-landen staan te boek als gematigde innovators.
Op het gebied van innovatie scoort de EU nog steeds beter dan Japan en de VS, maar deze verschillen worden wel kleiner. Ook China is bezig met een stevige inhaalslag: het land loopt op innovatiegebied nog wel flink achter op Europa, maar de innovatiegroei in China lag vijf keer hoger dan die in de EU. Zuid-Korea, dat al een voorsprong had op de EU, loopt verder uit.