Nieuws
0

ECN neemt precisielaser in gebruik

866d42562505da9ed474da68b9d70fb5b3369dce

Christian Jongeneel

ECN nam eind augustus een laseropstelling in gebruik, die met grote precisie materialen kan bewerken.

De laser kan bijvoorbeeld laagjes van 80 nm dikte van zonnecellen afschrapen, waardoor het rendement ervan omhoog gaat. Ook vallen er minuscule gaatjes mee te boren in folies.

Voor schrapen en boren heeft de opstelling twee verschillende laserbronnen, geleverd door het Litouwse bedrijf Light Conversion, die pulsen afgeven in orde van respectievelijk pico- en nanoseconden. De golflengtes variëren van 10 µm tot 343 nm.

‘Onze expertise ligt erin dat de juiste laserbronnen koppelen aan een mechanisch platform en het geheel aansturen met deels zelf geschreven software’, vertelt laserexpert Martijn de Keijzer van ECN. ‘Daardoor kan onze opstelling ontzettend veel.’

De toepassingen die ECN voor ogen heeft zijn dan ook legio. Medische apparatuur, bijvoorbeeld, kan door een oppervlaktebehandeling waterafstotend gemaakt worden, waardoor ze langer steriel blijft. Een heel andere mogelijke toepassing: horlogemakers kunnen graveren in dunne keramiek­lagen die met conventionele methoden zouden breken. En keramische walsrollen in de kartonindustrie zijn ter plekke te bewerken, waardoor minder wisselingen nodig zijn en de productielijnen minder vaak stilliggen.

‘Het grote doel van onze opstelling is te zoeken naar processen die in productie te nemen zijn’, zegt De Keijzer. ‘Onze eigen opstelling zal niet de benodigde snelheid hebben voor een spe­cialistische toepassing, maar fabrikanten kunnen bij ons wel de haal­baar­heid testen en vervolgens een op maat gemaakte opstelling in hun productielijn opstellen.’

Het is niet de eerste keer dat ECN innovatieve lasermethoden aan de man brengt. Twee jaar geleden vond technologie om minuscule vormen te trekken in folies, zijn weg naar Produzo, een productiemachine voor dunne-film zonnecellen. Vorig jaar presenteerde ECN ‘selective laser melting’, een techniek waarmee de ruwe oppervlakken van 3d-geprinte metalen objecten gladder zijn te maken.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten