Nieuws
0

ECN verleent licentie op nieuwe membraantechnologie

Mark van Baal

Pervatech, leverancier van membraantechnologie, koopt van EnergieonderzoekCentrum Nederland (ECN)een licentie op HybSi, een membraan dat industriële processtromen zuivert.

‘Het is zeven op nanoschaal,’ zegt dr. ir. Jaap Vente, groepsleider membraantechnologie bij ECN. De technologie is gebaseerd op pervaporatie, een combinatie van permeatie (passeren van stoffen door een membraan) en evaporatie (verdamping). ‘Pervaporatie is het selectief verdampen van één van de componenten van een vloeibaar mengsel door een membraan.’ Het membraan bevat poriën van een halve nanometer. De poriën laten bijvoorbeeld kleine watermoleculen door en houden grotere componenten tegen.

 

Het moeilijkste in de ontwikkeling was het vinden van een materiaal dat én de gewenste scheiding kan bewerkstellingen, én stabiel is, én in een dunne laag kan worden vervaardigd. ECN vond uiteindelijk een hybride materiaal waarin zowel anorganische bruggen (Si-O-Si) als organische bruggen (Si-CnHm-Si) worden gecombineerd.

 

De technologie kan onder andere worden toegepast bij de productie van bioethanol, waar water en ethanol gescheiden moeten worden. Hierbij is een grote energiebesparing te halen. De stap van het laboratorium van ECN naar prototype wordt deze zomer gemaakt. Pervatech gaat de technologie verder opschalen en verkopen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×