Nieuws
0

EcoStruxure maakt Internet of Things slimmer

In samenwerking met Schneider Electric

Bedrijven die optimaal gebruik willen maken van Internet of Things-technologie moeten zorgen dat ze overzicht houden over de vloed aan informatie. Een intelligent platform kan daarbij helpen, meent Schneider Electric.

De belofte van het Internet of Things is mooi: stop je machines of processen vol sensoren en monitor real-time de status, zodat je bijvoorbeeld tussentijds kunt bijsturen of preventief onderhoud kunt plegen. Maar wie losse componenten koopt, is vervolgens veel tijd kwijt om die aan elkaar te knopen. Daarom is een architectuur als EcoStruxure van Schneider Electric handig: gebaseerd op hard- en software die naadloos op elkaar aansluiten en bovendien open, zodat het eenvoudig is om ook eigen componenten in te pluggen. 

De toepassingen liggen op vele terreinen, variërend van de industrie en de bouwwereld tot datacentra en energienetwerken. Totaal verschillende toepassingsgebieden, maar de essentie is hetzelfde: het gaat om het verbinden van verschillende hardwarecomponenten die eenmaal aan elkaar gekoppeld tot een fundamenteel ander businessmodel leiden. 

Sander van Dasselaar, die bij Schneider Electric in Nederland verantwoordelijk is voor de industriële markt, geeft een voorbeeld: ‘Een van onze klanten verkoopt zijn machines deels op output. Dat wil zeggen, ze garanderen de klant bijvoorbeeld een efficiëntie van 75 %. In de praktijk wordt dat misschien wel 85 %. Hiermee hadden ze dus een hogere investering kunnen vragen van de klant. Maar hoe stel je die efficiëntie betrouwbaar vast?’

Een mogelijke oplossing is dat zij hun klanten vragen of ze nog enkele maanden toegang kunnen krijgen tot de machine. Dat stelt hen onder meer in staat om instellingen te veranderen om de efficiëntie omhoog te brengen. Zo wordt de outputcomponent van de verkoopprijs een feit in plaats van een inschatting.

Lees verder onder de afbeelding.

Om dit te kunnen doen is natuurlijk wel veilige online toegang nodig tot de machine. ‘Dat is precies waarvoor EcoStruxure de faciliteiten levert’, zegt Van Dasselaar. ‘Op de langere termijn kan ik me voorstellen dat deze klant de software als een service gaat leveren aan zijn klanten. Ze houden dan op hun hoofdkwartier toezicht op alle machines die ze geleverd hebben en zorgen zo dat hun klanten er een maximaal rendement uit halen.’ 

Zoals de naam al suggereert biedt EcoStruxure zijn gebruikers ook veel instrumenten om het energieverbruik van zijn installaties te monitoren en optimaliseren. Dat is nodig, want de wereld staat voor de uitdaging om een groeiend energiegebruik te rijmen met verlaging van de CO2-uitstoot. Een efficiëntie industrie is daartoe essentieel.

‘Onze architectuur helpt onze klanten energiezuiniger te werk te gaan’, stelt Van Dasselaar. ‘Daarnaast zorgen we uiteraard dat het platform zelf ook zuinig is, bijvoorbeeld door efficiënte algoritmen te gebruiken.’ 

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten