Nieuws
0

Een oorlogskas van $ 100 miljard

Gerald Schut

Het zij u vergeven als u nog nooit van de Japanner Masayoshi Son had gehoord, schrijft weekblad The Economist in een speciaal verslag over zijn Vision Fund.

Tot kortgeleden was de grootste tech-investeerder ter wereld met zijn oorlogskas van $ 100 miljard volstrekt onbekend. Wellicht zullen lezers met een extreem goed geheugen zich Son herinneren als de man die in 1999 heel eventjes rijker was dan Bill Gates, voordat hij tijdens de dotcom-crisis bijna al zijn bezittingen verloor. Alleen een investering in de destijds minieme Chinese startup Alibaba overleefde en groeide uit tot een huidig fortuin van $ 140 miljard. Dat succes overtuigde de Saoedische kroonprins Bin Salman om Son $ 45 miljard van zijn oliegeld te laten investeren in opkomende technologie. Gevoegd bij $ 23 miljard van zijn eigen Japanse SoftBank en miljardenbijdragen van onder meer Abu Dhabi en Apple kan Son de wereld van het durfkapitaal op zijn kop zetten. Hij investeert minstens $100 miljoen per bedrijf, waarmee concurrenten vaak in één klap weggevaagd worden.

Naar verluidt onderbreekt Son de pitches van bedrijven na tien minuten vaak met de vraag ‘Stop, ik weet het. Hoeveel wil je?’ om vervolgens vier tot vijf keer zoveel te bieden. De mega-investeringen van Son in onder meer Uber, chipmaker Arm en vr-bedrijf Improbable doen de angst voor een nieuwe technologiebubbel aanzwellen. Of de investeringen van Son nu succesvol zijn of niet, schrijft The Economist, zijn invloed zal immens zijn.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×