Nieuws

Een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische vrachtwagens geopend in haven Antwerpen-Brugge

Milence, een joint venture van Daimler Truck, de TRATON GROUP en de Volvo Group, heeft hun grootste laadhub tot nu toe in de haven van Antwerpen-Brugge geopend. Met twintig laadpunten en een strategische ligging langs de Rijn-Alpen Ten T-corridor biedt deze hub een duurzame oplossing voor het groeiende vrachtverkeer in Europa.

Strategische ligging en duurzaamheid

De nieuwe laadhub bevindt zich in Port of Antwerp-Bruges, een cruciale schakel in het internationale handelsnetwerk. Met een totale overslag van 289 miljoen ton per jaar is deze haven een van de grootste ter wereld. Anja van Niersen, CEO van Milence, benadrukt het belang van deze locatie: “Gelegen aan de Rijn-Alpencorridor, één van de drukste vrachtroutes in Europa, voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is, en maakt duurzaam goederenvervoer over het continent mogelijk.”

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, voegt hieraan toe: “De behoefte aan laadinfrastructuur is een sleutelelement in de elektrificatie van het wegtransport. We hopen hiermee een inspiratiebron te zijn voor andere havens en logistieke gebieden.”

Innovatieve en gebruiksvriendelijke laadhub

De nieuwe laadhub op de vrachtwagenparkeerplaats van Ketenis beschikt over tien CCS-laders die twintig laadplaatsen voeden met een vermogen tot 400 kW per laadplaats. Milence plant voor deze en toekomstige laadhubs een snelle overgang naar het Megawatt Charging System (MCS) zodra de technologie beschikbaar is.

Milence heeft ook een gebruiksvriendelijke app ontwikkeld waarmee klanten eenvoudig een laadpunt kunnen vinden en de laadsessies kunnen betalen. Bovendien biedt de hub voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs, zoals beveiliging, Wi-Fi, sanitaire voorzieningen en snackautomaten, om een comfortabele laadervaring te garanderen.

© Milence. Van links naar rechts: Maroš Šefčovič, Vice President European Commission and the European Green Deal, Anja van Niersen, CEO Milence, Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges

Economische en ecologische voordelen

Het directe tarief van Milence is vastgesteld op €0,40 per kWh exclusief BTW en transactiekosten. Dit tarief geldt voor alle laadstations die Milence beheert en is te vinden in de Milence app en bij de laadhub. Naast economische voordelen draagt de laadhub ook bij aan de duurzaamheid van de haven van Antwerpen-Brugge, die zich inzet voor CO2-neutraliteit tegen 2050.

Annick De Ridder, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges, onderstreept het belang van deze ontwikkeling: “Deze laadhubs maken van beide vrachtwagenparkings in het Antwerpse havengebied een onmisbare schakel in elektrisch vrachtwagentransport. Hoe duurzamer – en in dit geval hoe elektrischer – deze motor draait, hoe beter!”

Toekomstplannen en groene corridors

De opening van de laadhub in Antwerpen is een belangrijke mijlpaal voor Milence. Later dit jaar zal ook een tweede laadhub in Goordijk worden geopend. Milence werkt nauw samen met verschillende grote e-Mobility Service Providers (eMSP’s) in Europa om de toegankelijkheid voor elke vrachtwagen op de markt te garanderen.

Anja van Niersen concludeert: “Deze ontwikkeling in Port of Antwerp-Bruges is een duidelijk bewijs dat sterke samenwerkingsverbanden de weg vooruit zijn in het creëren van groene corridors in heel Europa. Deze laadhub ondersteunt dit en is ook een belangrijke stap in de realisatie van onze visie op de toekomst van fossielvrij wegtransport. Een toekomst die hier, vandaag begint en we zijn blij dat Milence de weg wijst.”

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×