Nieuws
0

Eerste beelden Dark Energy Camera

Mischa Brendel

De Dark Energy Camera (DEC), een 570-megapixelcamera ter grootte van een telefooncel die is bevestigd op de Blanco-telescoop in Chili, heeft zijn eerste opnames gemaakt.

De DEC telt 62 ladinggekoppelde componenten, chips die elektromagnetische straling omzetten in elektrische lading. Dankzij de grote spiegel van de Blanco-telescoop met een doorsnee van bijna vier meter vangt de DEC voldoende licht op om meer dan honderdduizend sterrenstelsels tot een afstand van acht miljard lichtjaar te kunnen zien.

Wetenschappers willen met de DEC onder meer uitvinden waarom de uitdijing van het heelal steeds sneller lijkt te gaan. Volgens de wetten van de zwaartekracht zou het universum juist steeds langzamer moeten uitdijen om uiteindelijk zelfs weer te krimpen. Het vermoeden bestaat dat het snellere uitdijen wordt veroorzaakt door de zogenoemde ‘donkere energie’, een hypothetische energievorm die zich gedraagt alsof het een negatieve zwaartekracht uitoefent.

Het duurde acht jaar om de camera te ontwikkelen en te bouwen. De DEC zal overigens niet uitsluitend worden ingezet om te zoeken naar donkere energie; de onderzoekers denken met de gedetailleerde kleurenfoto’s van de camera circa driehonderd miljoen sterrenstelsels, honderdduizend clusters van sterrenstelsels en vierduizend supernova’s te ontdekken.

Eind december gaat het project officieel van start; dan is de testfase voltooid.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×